A hollandiai Maastricht repülőteréről szombaton délután végrehajtott felszállást követően meghibásodott a Longtail Aviation légitársaság áruszállító Boeing 747-400-as repülőgépének egyik hajtóműve, egy közeli településre több alkatrész zuhant személyi sérülést és anyagi károkat is okozva.

A Longtail Aviation áruszállító légitársaság VQ-BWT lajstromjelű, Boeing 747-412(BCF) típusú repülőgépe február 20-án, szombaton délután szállt fel a hollandiai Maastricht repülőteréről. A gép a 6T 5504-es számú járatot teljesítette volna a New York-i JFK reptérre.

A maastrichti légikikötő 21-es jelű futópályájáról végrehajtott felszállást követően röviddel a repülőgép egyes számú (bal oldali külső) hajtóműve meghibásodott.

Az erőforrásból alkatrészek és turbinalapát-darabok zuhantak ki, amelyek a reptértől néhány kilométerre lévő Meerssen település területén értek földet.

Az egyik roncsdarab egy embert is eltalált, aki szerencsére csak könnyebb sérülést szenvedett, több alkatrész a földre és autókra zuhant. A helyszínen készült fotók szerint egy turbinalapát egy személygépkocsi tetőlemezébe fúródott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgép személyzete vészhelyzetet jelentett, és a nem messze, Belgiumban lévő Liege repülőterén szállt le több várakozó kör megtételét követően. A Boeing 747-es körülbelül egy órával az indulás után biztonságosan landolt.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy a felszálló repülőgép hajtóművéből kicsapó lángokat látott, és robbanás hangját is hallotta, majd a gép fekete füstöt hagyott maga mögött.

A hatóságok az esemény és a repülőgép vizsgálatát megkezdték.

Az érintett repülőgép 30 éves, karrierjét a Singapore Airlines flottájában kezdte 1991-ben, 2006-ban alakították át áruszállítóvá. Ez a 747-es 2020. június 3-án járt Ferihegyen, akkor még EW-511TQ lajstromjellel, a fehérorosz Ruby Star légitársaság üzemeltetésében. A gép tavaly novemberben került a Longtail Aviationhez.