Az oltási programok előrehaladtával és az utazási szabályok enyhítésével folyamatosan bővül az utasforgalom, a Liszt Ferenc-repülőtérről rövidesen 120 célállomás válik elérhetővé.

A Budapest Airport lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az első negyedévben tapasztalt stagnálást áprilisban és májusban mérsékelt növekedés követte, júniusban pedig jelentősebb. A légitársaságok által kínált kapacitás a második negyedévben a tavalyihoz képest csaknem megduplázódott, a népszerű célállomások esetében pedig akár közel négyszeresére is nőtt.

Mint megírtuk, júniusban már 266 481 utasra bővült az utasforgalom, ami háromszor több, mint májusban, a napi átlagos forgalom pedig 2-3 ezerről 10 ezerre, így az első félévben összesen 603 585 induló és érkező fordult meg a reptéren.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

Jelenleg Budapestről 90 célállomás elérhető, de következő hónapokban ez 120-ra emelkedhet az üzemeltető szerint – a járvány előtt 153 repülőtérre közlekedtek a légitársaságok.

Júniusban átlagosan heti 250-300 menetrend szerinti járatot szolgált ki a Liszt Ferenc-légikikötő, emellett újra megjelentek a charterjáratok is a legnépszerűbb nyaralócélpontok felé. A pihenésre vágyók között a legnépszerűbb a tavaly indított hurghadai járat, az egyiptomi várost népszerűségben Barcelona és Antalya követi.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Összességében a legtöbben a frankfurti, az amszterdami és a londoni útvonalakon repültek, de pontos adatot a cég nem közölt.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója az adatokkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy a július 1-jén életbe lépett uniós Covid-igazolvány nagyban könnyítette az utasok helyzetét, ennek is köszönhető a folyamatos forgalombővülés.

A Budapest Airport közleményében hangsúlyozta, hogy bár a hatályos magyar szabályok értelmében a repülőtéren már nem kell maszkot hordani, a gépek fedélzetén, illetve az érkező ország szabályai szerint még szükség lehet erre.