Az orosz helyett már amerikai közreműködéssel is gyártani tudja az ukrán Antonov az An-178 közepes szállítógépet, az ország kormányzata hamarosan megrendelést adhat a típusra.

A szovjet korszakból Ukrajnára maradt híres vállalat, az Antonov az elmúlt időszakban főleg a légitársaságával és a már üzemelő gyártmányai karbantartásával, alkatrész-ellátásával foglalkozott. Hiszen hiába alkotta meg 2015-re a hatalmas népünnepélyen bemutatott, modernnek számító An-178 közepes szállítógépet, mivel ezt orosz segítséggel fejlesztették, a krími háború és a megromlott diplomáciai kapcsolatok miatt sokáig képtelen volt a gyártására.

Az Aerotime friss cikke szerint az ukrán kormány a fegyveres erőknek szánt példányok megrendelésével honorálhatja az elmúlt évek erőfeszítéseit.

A stratégiai fontosságú iparágakért felelős miniszter bejelentése szerint rögtön három An-178-as megrendelését tervezik.

Az An-178 egyik prototípusa (Forrás: Wikimedia Commons)

A közelmúltban ugyanis az Antonov bejelentette a Defense World cikke szerint, hogy kétharmad részben amerikai, egyharmad részben ukrán alkatrészekből ismét tudtak építeni egy 178-ast, és megindulhat a sorozatgyártás is, ha erre igény mutatkozik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az An-148/158 regionális utasszállító alapjain kifejlesztett, szintén vállszárnyas An-178 hasonló kategóriában helyezkedik el, mint a Magyarország által is megrendelt Embraer KC-390-es, de csak 18 tonna hasznos terhet szállíthat, szemben a brazil típus 23 tonnájával, és maximális hatótávolsága is közel 1000 kilométerrel kisebb.