Jóváhagyták első körben a kongresszusi javaslatot, így szeptemberig meghosszabbodhat az Egyesült Államokban a légitársaságok áprilisban lejáró bértámogatási programja, ezzel a nyári kirúgások is elkerülhetők.

A Reuters jelentése szerint az Egyesült Államok Képviselőháza helyi idő szerint csütörtökön szavazta meg, hogy 14 milliárd dollár értékben segítséget kaphatnak a légitársaságok.

Ha a Kongresszus felsőháza, a Szenátus is elfogadja a javaslatot, akkor ez lesz a harmadik bértámogató program, az elsőt tavaly tavasszal fogadták el és szeptember végéig tartott, a második decemberben kezdődtt és idén áprilisig tart.

Az újabb csomag 2021 szeptemberének végéig szólna, ennek értelmében az amerikai légitársaságok eddig az időpontig nem fognak újabb csoportos létszámleépítést végrehajtani.

A United első CRJ550-ese (Fotó: United Airlines)

Amennyiben megvalósul ez a program is, akkor a három kezdeményezés összesen 56 milliárd dollár segítséget nyújt a légitársaságoknak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ez a legutóbbi csomag az új kormányzat, a Biden-adminiszráció által javasolt 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő támogatás része lenne, amelyben eredetileg nem volt benne a légitársaságoknak adandó újabb segítség.

Az American Airlines és a United Airways már a múlt héten figyelmeztetett, hogy ha a helyzetük nem változik, április elsején, a most futó program lejártával újra leépítésekre kell számítani, mert a vártnál rosszabban alakulnak az előzetes nyári foglalások.

Az American 13 ezer, a United 14 ezer dolgozóját értesítette arról, hogy elbocsátás várhat rájuk.