Október elsején lejárt a kirúgási moratórium, amelyet az Egyesült Államok légitársaságai a bértámogatásért cserébe vállaltak. Bár próbáltak, nem sikerült megállapodni az újabb mentőcsomagról, így a hónap elején több tízezer embernek mondanak fel.

A BBC beszámolója szerint az American Airlines 19 ezer, a United pedig 13 ezer munkavállalóját küldheti el, de mindegyik légitársaság közölte: amint plusz forrásokat kapnak, leállítják az elbocsátásokat.

A Southwest Airlines vezetése szintén leépítéseket helyezett kilátásba, a CNBC korábbi híre szerint a Delta Air Lines-nál viszont a legtöbben elfogadták a fizetéscsökkentést és az önkéntes távozást, így nagyobb elbocsátásokra egyelőre nem kell számítani.

A Kongresszus még tavasszal szavazott meg egy 25 milliárd dollár értékű bértámogatási programot, amelyet minden cég igénybe vett, cserébe pedig azt vállalták, hogy szeptember végéig nem lesznek csoportos létszámleépítések.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légicégek, illetve a demokrata párti vezetésű Kongresszus már összeállított egy újabb csomagot, amely további fél évre biztosítaná a munkavállalók megtartását, de a Fehér Házzal nem sikerült megállapodni, így kifutottak az időből.

A Demokraták a teljes amerikai gazdaságot érintő mentőcsomagon dolgoznak, amely 2200 milliárd dollár értékű lenne, a Steven Mnuchin vezette pénzügyminisztérium azonban csak 1600 milliárd dollárt költene erre, így megállapodás egyelőre nem született, és az álláspontok sem közeledtek.