Republikánus és demokrata párti szenátorok javaslata újabb bértámogatást adna az USA-beli légitársaságoknak.

A Reuters jelentése szerint összesen 908 milliárd USA-dollár értékű gazdaságélénkítő csomag bevezetését javasolják az Egyesült Államok mindkét nagy pártjának szenátorai.

Ennek részeként 17 milliárd kerülne a légitársaságokhoz, bértámogatás formájában.

A javaslat egyébként ezen felül a repülőtereket, a gyorsvasutat, illetve a buszos cégeket is támogatná, a teljes közlekedési ágazat 45 milliárd dollár bértámogatást kapna.

Fotó: AIRportal.hu

A légicégek ezt négy havi bér kifizetésére tudják majd használni. A hír nem tartalmazza, de a benyújtott javaslat (amely gyakorlatilag a tavasszal megalkotott, bértámogatásról szóló törvény módosítása- a szerk.) szövegéből kiderül, hogy a feltételek lényegében ugyanazok lesznek, mint az októberre befejeződött csomag esetében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fizetés legalább 50 százalékát kaphatják így meg a dolgozók, a negyedéves összeg felső határát kissé megemelnék, a légitársaságoknak pedig továbbra is vállalniuk kellene, hogy a program ideje alatt nem küldenek el egyetlen dolgozót sem.

A javaslatra a Fehér Háznak és a Kongresszusnak is rá kell bólintania, de mindez formaságnak tűnik, mivel a republikánus és demokrata szenátorok közösen nyújtották be a tervezetet.

A légitársaságok 25 milliárd dollárt kértek az ország vezetésétől, de nemcsak ez az ágazat, hanem az összes közlekedési forma az általuk igényeltnél kevesebb bértámogatást kapna.

Az Egyesült Államokban tavasszal szavaztak meg egy fél évig tartó programot, ez járt le szeptember végén, az American Airlines és a United Airlines összesen 32 ezer dolgozóját bocsátotta el a moratórium lejárta után.

A Légi Szállítási Akciócsoport (ATAG) ősszel készült elemzése szerint globálisan 45 millió , légiközlekedéssel kapcsolatos állás került veszélybe az utazási korlátozások miatt.