A koronavírus-járvány miatt világszinten a légiközlekedés által támogatott munkahelyek fele megszűnhet a jövőben egy szakmai testület becslése szerint.

A Légi Szállítási Akciócsoport (ATAG) honlapján közzétett elemzés szerint a járvány kitörése előtt, 2019-ben az iparág összesen 87,7 millió állást támogatott a világon, ezen belül közvetlenül 11 millióan dolgoztak a szektorban.

Forrás: Heathrow Airport

A légiközlekedés és ezzel a turizmus szinte teljes leállása, illetve a járatok újraindítása, és most számosnak az újbóli felfüggesztése miatt az előrejelzések szerint 2024-ig nem érhető el a 2019-es utasforgalmi szint.

Ennek alapján az ATAG úgy számol, hogy felére esik vissza a repülés által támogatott állások száma, 46 millióval kevesebb embert lesz képes az ágazat eltartani, ezen belül a közvetlenül a légiközlekedésben dolgozók közül 4,8 millióan veszíthetik el munkájukat

Az összesítésbe az ATAG a szorosan a repülésben foglalkoztatottak mellé a turizmusban, a beszállítói hálózatban, és a szolgáltatóiparban várható leépítéseket számolta bele.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Michael Gill, a csoport elnöke szerint a kormányoknak mindent meg kell tenniük azért, hogy az ágazat a lehető legtöbb segítséget megkapja, és nem csak bértámogatásokról, hitelekről kellene dönteni, hanem biztos és kiszámítható utazási szabályokról is.

A szervezet vezetője hangsúlyozta: a vírustesztek fejlődésével a szűrés hosszútávon kiválthatja a kötelező karantén, illetve a határzár intézményét, így az emberek is szabadabban mozoghatnának.