Három szeptemberi napra is sztrájkot jelentett be a Brit Közforgalmi Pilóták Egyesülete (Balpa), a főként British Airways pilótákat képviselő szakszervezet 9 és 10-ére, valamint 27-ére tervez akciót.

A lépést azok után jelentette be a mintegy 10 ezer pilótát képviselő érdekképviselet honlapján, hogy az elmúlt hónapban a tagság döntő többsége, 93 százaléka a sztrájk megtartása mellett szavazott. Közölték továbbá: az elmúlt napokban is folyamatosan tárgyaltak a British Airways képviselőivel és állításuk szerint olyan javaslatot terjesztettek elő, amely mindkét fél számára elfogadható. A légitársaság azonban minden csomagot elutasított, és – mint írták – kicsi a valószínűsége, hogy a pilóták elfogadják a British Airways ajánlatát.

Az érdekképviselet szerint a sztrájk naponta 40 millió fontjába kerül majd a légitársaságnak, így a három nap összesen 120 millió fontos lyukat üt majd a büdzsében, miközben a légitársaság és a BALPA ajánlata között mindössze 5 millió font különbség van.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Az egyesület szerint az International Airlines Group (IAG) 2 milliárd fontos nyereséget könyvelt el 2018-ban, ebből a munkából a pilóták büszkén vették ki a részüket, de most az anyagi részét is szeretnék megkapni.

A szakszervezet figyelmeztetett, hogy a szavazás eredménye januárig érvényes, így a szeptemberi napokon túl további munkabeszüntetési akciókat is bejelenthetnek, ha nem születik megállapodás a felek között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Balpa tavaly novemberben kezdeményezett béremelést a munkáltatónál. A BA három év alatt 11,5 százalékos fizetésemelést ajánlott, ezt azonban a szövetség nem fogadta el, mondván a vállalat eredményei alapján kedvezőbb ajánlatban kellene részesülniük.