A LOT lengyel nemzeti légitársaság flottájába az Air Lease Corporation (ALC) lízingcéggel kötött megállapodás keretében hat darab új generációs Boeing 737 MAX 8 repülőgép érkezik. Még a MAX-ek előtt, már a jövő nyári menetrend kezdetére négy darab Boeing 737-800 NG repülőgépet is bérel a lengyel légitársaság.

 

Boeing 737 MAX 8 a LOT színeiben. (Forrás: ALC) | © AIRportal.hu

Boeing 737 MAX 8 a LOT színeiben. (Forrás: ALC)

A szerződés értelmében a LOT a hat darab kötelező érvényű Boeing 737 MAX 8 megrendelése mellett további öt darab Boeing 737 MAX 8 repülőgépre rendelkezik opciós lízingelési joggal, melyről 2017. év elején kell döntenie a feleknek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az első két Boeing 737 MAX 8 repülőgép 2017. utolsó negyedévében áll majd üzembe a LOT flottájában, a második két gép 2018-ban, további egy darab 2019-ben. Az utolsó példány átadása pedig legkésőbb 2020 elején várható.

Az ALC a hat kötelező érvényű lízingszerződéssel és a további öt opcionálisan megrendelt repülőgépre is – azaz mind a 11-re – érvényes szerződéssel rendelkezik a Boeinggel, azok az amerikai gyártó könyveiben már szerepelnek.

Az új 737 MAX 8-as repülőgépek a LOT kiterjedt európai és eurázsiai útvonalhálózatán kapnak kulcsszerepet a járatszámok sűrítésében és új célállomások, útvonalak beindításában – az ALC közleménye szerint.

A Boeing 737 MAX 8 repülőgépek érkezését megelőzően

a LOT négy darab Boeing 737-800 NG repülőgépet bérel az AerCap lízingcégtől.

Az NG-k 2017. áprilistól érkeznek a légitársaság flottájába, hogy már a nyári menetrendben biztosítsák a szükséges kapacitást a légitársaság számára. A cég közleménye szerint a korábbi szériát képviselő 186 utas szállítására képes NG repülőgépekhez nagyon kis átfutási idővel és kedvező feltételek mellett sikerült hozzájutnia a légitársaságnak. A LOT opcióval rendelkezik arra, hogy ezt a négy repülőgépet is az új generációs MAX-ekre cserélje le a lízingszerződés időtartama alatt.

A LOT Európa egyik legfiatalabb flottáját üzemelteti és az első európai légitársaság volt, mely üzembe állította a Boeing 787 Dreamliner típusát. A lengyel nemzeti légitársaság a tervek szerint 2020-ra 70 repülőgéppel fog rendelkezni, melyből 16 szélestörzsű Dreamliner lesz, továbbá 15 darab 150-nél több utas szállítására képes új generációs keskenytörzsű gépet üzemeltet majd.

 

A LOT Boeing 787-8 Dreamliner repülőgépe Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A LOT Boeing 787-8 Dreamliner repülőgépe Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu)