Hat darab Szuhoj Superjet vásárlásáról írt alá szándéknyilatkozatot az orosz gyártóval a thaiföldi Thai Kom Airlines.

Mind a hat gépet száz üléses konfigurációban, a tervek szerint 2020-ig adja át a gyártó Irkut, amely nemrég vette át a programot a Szuhojtól az UAC holding vezetőségének utasítására.

Fotó: AIRportal.hu

Az első példány átadására nem kell sokat várnia a start-up légitársaságnak, ha sikerül tartani az ütemtervet, az első polgári üzemeltetésű thai Superjet már idén ősszel kereskedelmi forgalomba állhat.

A megállapodás szerint – a típussal kapcsolatban az elmúlt időszakban kulcskérdéssé vált – az üzemeltetéshez szükséges technikai támogatást és karbantartást a WishV helyi vállalat végzi majd.

A rövid átadási idő miatt felmerült, hogy az Adria Airways után a Kom Airlines is kap a Cityjet által kivont gépekből, ezt azonban a gyártó cáfolta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szándéknyilatkozat véglegesítésére várhatóan még 2019 első félévében sor kerül, ez feltétele az UAC által vállalt rövid határidőnek.

Az országban ugyanakkor nem számít teljesen új típusnak az orosz regionális utasszállító, a Thai Királyi Légierő jelenleg is három, VIP-konfigurációjú példányt üzemeltet problémamentesen.

A Távol-Kelet ugyanakkor nem számít erős piacnak az UAC számára, sem az utasszállító, sem a VIP-változat nem kapott komolyabb marketinget ebben régióban, ellentétben Afrikával ás a Közel-Kelettel.

Jelzésértékű volt ugyanakkor, hogy a típus legújabb, rövidített törzsű variánsának kifejlesztését tavaly a szingapúri légiszalonon jelentette be az UAC, ahol a régió minden fontos piaci szereplőjének képviselője jelen volt.