Megállapodott a kanadai szövetségi kormányzattal az Air Canada a régóta várt állami támogatási csomagról, amely akár 5,9 milliárd kanadai dollár (4,69 milliárd USA-dollár) értékű forrást biztosít a járvány miatt nehéz helyzetbe került légitársaságnak.

Míg a járvány előtti évben 1,48 milliárd kanadai dollár nyereséget termelt az Air Canada, 2020-ban 4,65 milliárdos nettó veszteséget ért el annak ellenére, hogy a dolgozók létszámát mintegy húszezerrel csökkentette, minden második dolgozójától megválva – idézte fel a Reuters a cég helyzetét.

A kanadai kormányzat ezért az ország eddigi legnagyobb, a járvánnyal összefüggő hitelét és tőkeemelését magába foglaló állami mentőövről kötött megállapodást a légitársasággal.

A támogatási keretből az Air Canada csak a feltétlenül szükséges mértékben hív le összegeket, és azok teljes mértékben visszafizetendők – emeli ki a cég közlése.

Forrás: Air Canada

A légitársaság a megállapodásban vállalta, hogy meghatározott ideig nem fizet osztalékot, és nem vásárolja vissza a részvényeit, a vezetői éves szinten nem kereshetnek többet egymillió kanadai dollárnál, valamint a jelenlegi 14 859 dolgozóból nem bocsátanak el továbbiakat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Viszont nem áll le a flotta fejlesztése, a korábban megrendelt 33 darab Airbus A220-as és 40 Boeing 737 MAX-gépet a tervek szerint átveszik.

A cég a 2020 februárja óta fel nem használt repülőjegyek értékét visszatéríti az utasoknak, ugyanakkor az ezek után az utazási irodáknak kifizetett jutalékot sem vonja vissza. A légitársaság vállalta azt is, hogy amint a járványhelyzet engedi, helyreállítja a belföldi útvonalhálózatát.

A kanadai kormány tárgyalásokat folytat az országban működő, a járvány miatt nehéz helyzetbe került más légitársaságokkal is állami segítségnyújtásról.