Hírek szerint jelentős, 2,8 milliárd zloty (224 milliárd forint) forrást kap a LOT Polish Airlines, ha a lengyel kabinet jóváhagyja az Európai Bizottság által már engedélyezett mentőcsomagot.

A lengyel Business Insider információi szerint a tervezet kormányzati elfogadása csupán formaiság, a lap úgy tudja, az unió versenyjogi szerveként is illetékes Európai Bizottság rábólintott, így a napokban döntés is születhet az ügyben.

(Fotó: AIRportal.hu)

A csomag két részből áll: 1 milliárd zlotyit a társaság feltőkésítésére fordítanak, 1,8 milliárd pedig a lengyel fejlesztési alapon keresztül hitel formájában érkezhet.

A lap forrásai szerint a LOT az elmúlt hetekben megállapodott a repülőgépeket tulajdonló lízingcégekkel a bérleti díjak csökkentéséről, ezzel is több százmillió zlotyt spóroltak, ami azonban a csődhelyzet elkerüléséhez nem elegendő.

A hírekre reagálva a LOT megkeresésünkre nem kommentálta a hírt, mivel az ügy még folyamatban van.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szeptember végén lapunk is beszámolt arról, hogy a LOT állami támogatást kaphat, bár akkor még átszámolva ennél több, 4,4 milliárd zloty értékű mentőcsomagról volt szó.

Korábbi becslések szerint 2020 végén a LOT készpénzállománya csaknem 250 millió zloty hiányt fog mutatni, így elengedhetetlen a kormányzati beavatkozás.