Akár 1 milliárd eurós állami támogatást is kérhet a LOT Polish Airlines a lengyel bírósági rendszerbe feltöltött eredményközlő adatlapja szerint. Eközben felmerült, hogy a cég Prágában is bázist nyitna, egy közös „V4 légitársaság” meghatározó résztvevőjeként.

A dokumentumot a lengyel Fly4free szemlézte, ebben az állami tulajdonú nemzeti légitársaság a 2019-es eredményközlése mellett arról ír, hogy jelenlegi becslésük szerint 2020 végén a LOT készpénzállománya 55 millió eurós hiányt fog mutatni, így elengedhetetlen a kormányzati beavatkozás.

Fotó: AIRportal.hu

A tárgyalások már megkezdődtek a repülőgép-flottát lízingbe adó társaságokkal a fizetési kötelezettségek átütemezéséről, így csökkenthető lenne a LOT kiadása.

A beadvány szerint a lengyel és uniós szabályok lehetővé teszik a rendkívüli állami támogatást, ezért az 1 milliárd eurós mentőcsomagnak nincsen jogi akadálya.

Pontos összeget azonban a társaság nem jelölt meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Lapunk megkeresésére Krzystof Moczulski, a LOT szóvivője nem kommentálta a dokumentumban szereplő adatokat.

Mint ismert, az unió az elmúlt időszakban több légitársaság állami támogatását is jóváhagyta, az Air France-KLM, a Lufthansa, a SAS Scandinavian Airlines is kapott pénzügyi segítséget.

A légitársaság lapunkhoz is eljuttatta a 2019-es eredményekről szóló közleményét, e szerint 2018-hoz képest tavaly 11 százalékkal több, 10 millió utast szállított a cég, árbevétele pedig 220 millió euróval 1,6 milliárd euróra nőtt.

Üzemi szinten a légitársaság 31,4 milliós nyereséggel zárt, míg egy évvel korábban ennél kevesebb, 20 milliós pluszt könyvelt el a társaság.

A közlemény kiemeli, hogy a társaság negyedik éve nyereséges, és rendkívüli mértékben, 30 százalékkal nőtt a hosszútávú járatokon szállított utasainak száma.

Eközben a cseh sajtóban olyan hírek jelentek meg, amely szerint a LOT bázist nyithat Prágában egy „V4 légitársaság” formájában, amelynek meghatározó résztvevője lenne a lengyel cég. 

Az ötlet nem új, 16 éve már felmerült, hogy a Visegrádi Négyek (vagy a szervezet néhány tagja) közös légitársaságot hozzanak létre, de akkor nem tudtak megállapodni. Most a koronavírus-járvány, illetve a fapadosok terjeszkedése hívta újból életre az ötletet, ám egyelőre sem üzleti terv, sem költségvetés nem készült – olvasható a Lidovky.cz oldalon.