Rendszeressé vált a belépők hosszas várakozása London legforgalmasabb légikikötőjében a szigorú járványügyi ellenőrzés miatt, mert nincs elég határőr, ezért a repülőtér üzemeltetője azonnali intézkedést kért.

A helyszínen tapasztalható állapotokról az Evening Standard szerint Chris Garton szolgáltatásokért felelős vezető számolt be a parlament alsóházának közlekedési bizottsága előtt.

Elmondása szerint az elmúlt napokban folyamatosan legalább kétórás sorokkal találkoztak az érkező utasok, de előfordult hatórás várakozás is arra, hogy elvégezzék az útlevélkezelést és az egyéb utazási dokumentumok ellenőrzését.

Forrás: pixabay.com

Közölte továbbá, hogy az utasok több esetben is türelmetlenné váltak, és a rendőrség segítségét kellett kérni.

A vezető szerint a problémát az okozza, hogy minden egyes beutazót a határőröknek kell ellenőrizniük a járvány miatt bevezetett új előírások értelmében, de a feladat elvégzésére a belügyminisztérium nem állított munkába több dolgozót.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az automata beléptető kapukat nem lehet használni, így minden utas minden dokumentumát az ellenőröknek kell átvizsgálniuk, amely több időt vesz igénybe.

Chris Garton azt kérte a parlamenti bizottságtól, hogy azonnal rendeljenek ki több határőrt, mert beláthatatlan következményei lesznek annak, ha az ország május 17-i nyitása után is ugyanannyian végzik majd az utasok ellenőrzését, mint most.

Javasolta azt is, hogy a hatóságok még az utazás megkezdése előtt végezzék el a dokumentumok ellenőrzését és hibajavítását, így a belépési engedély már a járat indulása előtt megadható. Ezzel az automata beléptetőkapukat is használni lehetne, amely nagyban felgyorsítaná a folyamatot.