A korábbi nyomulás után stratégiát változtatott az International Airlines Group: az IAG ugyanis bejelentette, hogy nem tesz ajánlatot a Norwegian teljes átvételére, sőt, még a meglévő mintegy 4 százalékos részesedéstől is megválnak.

Száznyolcvan fokos fordulatot vett az IAG-holding és a Norwegian násztánca, a britek megunták a helyzetet és közölték, nem tesznek ajánlatot a cégre.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség szerint nyolc hónapon keresztül vitatkozott Willie walsh, az IAG, illetve Björn Kjos, a Norwegian vezetője, majd csütörtökön az IAG közölte: nem áll szándékukban a felvásárlás és hamarosan megszabadulnak a 3,9 százaléknyi részesedésüktől is. A hírre az amúgy is pénzszűkében lévő norvég légitársaság részvényei 26 százalékot estek a tőzsdén.

Illusztráció, a Norwegian EI_FYC lajstromjelű MAX 8-asán már rajta van a műholdas antenna (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)
A Norwegian vezetősége kétszer is elutasította az IAG ajánlatát, ez után a britek már jelezték, hogy nem fognak árháborúba bocsátkozni a társaságért, annak ellenére, hogy érdeklődésük továbbra is élénk.
Björn Kjos írásban reagált, azt közölte, hogy a cég stratégiája változatlan: fenntartható hálózatot szeretnének kialakítani, amely az utasok, a részvényesek és a munkavállalók számára is előnyös.
Fotó: British Airways

A piac azonban az IAG kivonulása után kétségét fejezte ki, hogy a Norwegian végre tudja-e hajtani a tervét. Ellene dolgozik, hogy az átlagos jegyár tovább esett, emiatt a Ryanair is profitfigyelmeztetést adott ki a múlt héten.

Daniel Roseka, az AB Berstein elemző cég munkatársa szerint kétséges, hogyan tud friss tőkéhez jutni a társaság az első félévben, bár az elvi lehetősége megvan annak, hogy más cégek is érdeklődnek, ezek között említette a Lufthansa-csoportot.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.