Hivatalos ünnepségen is fogadták hétfőn az American Airlines múlt szombaton indult, Philadelphia és Budapest közti járatát.

A budapesti repülőtéren a szokásoknak megfelelően vízsugárral köszöntötték a menetrendhez képest egy órával korábban érkező, a 23 éves N388AA lajstromú Boeing 767-300-ast.

A szalagátvágás után tartott sajtótájékoztatón Jost Lammers, a Budapest Airport szóvivője azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt hét évben közvetlen amerikai kapcsolatok híján az emberek más európai gyűjtő-elosztó repülőtereken keresztül jutottak el az Egyesült Államokba. Budapestről így is félmillió utas volt 2017-ben, de most további bővülésre számítanak. Philadelphia soha nem volt elérhető közvetlenül Budapestről, az új kapcsolat révén nem az Egyesült Államok, de a Karib-térség is közelebb kerül.

Richard Muise, az American Airlines európai és kanadai üzemelésért felelős vezetője az AIRportalnak azt mondta, a közvetlen és az átszálló utasforgalomban is nagyon erős érdeklődést tapasztaltak. A legnépszerűbb célállomás Budapestről Miami, amelyet Los Angeles, San Francisco és Chicago követ.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Elmondása szerint a cég dollármilliárdokat költ arra, hogy javítsa az utasélményt, ennek részeként a régebbi gépek helyek újakat vásárolnak. Legutóbb Dreamlinerek vásárlását jelentették be, ezek fogják kiváltani 2-3 éven belül azokat a 20 éven felüli 767-eseket, amelyekkel Budapestre is közlekednek.

Az American Airlines hét év kihagyás után tért vissza Budapestre, még 2011-ben ők üzemeltették a Malév légiszövetségi partnereként a Budapest és New York közti járatot, amelyet a Malév csődje után már nem újítottak fel a 2012-es nyári menetrendben.

Az American Airlines tavaly augusztusban jelentette be, hogy Philadelphiából indít naponta közlekedő járatot Budapestre a 2018-as nyári menetrendben. A légitársaság Boeing 767-300-as repülőgépeivel teljesíti a budapesti járatokat.

A gépek helyi idő szerint minden nap 18.15-kor szállnak fel Philadelphiából AA 96-os járatszámmal és másnap 9.45-kor érkeznek meg Budapestre.

Fotó: AIRportal.hu

A magyar fővárost 11.35-kor hagyja el AA 97-es járatszámmal a légitársaság Boeing 767-ese, és még aznap 16.05-kor leszáll Philadelphiában.

A cég flottájában jelenleg 24 példány repül a Boeing 767-300-as típusból, a repülőgépek átlagéletkora 19,6 év. Az első járaton Ferihegyre érkező repülőgép 1999 májusában állt forgalomba az Americannél.

A légitársaság felújított fedélzetű 767-esei háromosztályos elrendezésben 209 utas szállítására képesek, business osztályon 28 utas repülhet, továbbá 21 darab “Main Cabin Extra” ülés (mely nagyobb lábteret biztosít, de az ülés és a fedélzeti ellátás megegyezik a turistával), és 160 turista ülőhely válik elérhetővé.

Fotó: AIRportal.hu