Hosszútávú szerződést kötött az elektromos légitaxit fejlesztő Joby Aviation az erőátviteli rendszereket és mozgató mechanikákat gyártó Toyotával.

A két társaság már korábban is együtt dolgozott számos projekten, amelyek segítették a kaliforniai székhelyű Joby repülőgépének fejlesztését. A Toyota a vállalat legnagyobb külső befektetője, mintegy 400 millió dollárral, emellett a Marinában lévő első gyártósor létrehozásában is támogatást nyújtott.

A megegyezés alapján a Joby által megtervezett alkatrészeket a Toyota gyártja, és szállítja le az erőátviteli egységet az elektronikai komponenseket készítő san carlos-i részleghez.

A Toyota segítségével készített billentő mechanika a Joby san carlos-i üzemében (Forrás: Joby Aviation)

A végszerelést a Toyota javaslatai alapján kialakított marinai részlegben végzik, ahol egyelőre a tesztüzem zajlik. A japán gyártó szerint a segítségükkel felépített gyáregység a legmagasabb minőségi, megbízhatósági, biztonsági és költségvetési követelményeknek is megfelel. Ezzel jó eséllyel sikerült elérni, hogy a légitaxik kereskedelmi mennyiségben történő gyártása sikerrel elinduljon, amint a fejlesztés befejeződik.

A Joby a repülőgép tervezésével párhuzamosan szorosan együtt dolgozik az Aero Asahival, amely a Toyota ügyfelei számára biztosít majd légitaxi szolgáltatást Japánban. Emellett az amerikai vállalat hivatalosan is bejelentette, hogy benyújtotta típustanúsítási kérelmét a Japán Polgári Légügyi Hivatalhoz (JCAB)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.