Egy Josie Pepper névre keresztelt, mesterséges intelligenciával rendelkező humanoid robotot tesztel a következő hetekben a müncheni repülőtér üzemeltetője a bajor repülőtér termináljain.

Fotó: Munich Airport

A több héten át tartó tesztüzem során a robot a 2-es terminál nem publikus részére érkezőket köszönti és ad nekik információt a 2-es és a szatellit terminál közti transzfer vonat lejárójánál először csak angol nyelven. Az utasok az üzletekről, éttermekről, illetve a járatokkal kapcsolatos kérdéseket tehetnek fel Josie-nak.

A pilot időszakban a robot tesztelői azt vizsgálják, hogy az utasok hogyan fogadják a humanoid robot testbe öltöztetett lényt, amely mesterséges intelligenciát használ a kérdések megválaszolására. Josie “agyában” egy nagy sebességű processzor van, és képes a helyi hálózaton keresztül az internetre csatlakozni.

Az adatokat, amelyekhez Josie hozzáfér felhőben tárolják és a neten keresztül fér hozzájuk, sőt, az általa elmondott szöveget is felhőben generálják le. Mivel mesterséges intelligenciáról van szó, ezért képes az öntanulásra, így minden egyes kérdésre egyedi választ fog adni.

A kerekeken guruló humanoid szemei zölden világítanak beszéd közben, és integetni is tud a kezével, amelyen különálló ujjpercek vannak. Nevét a müncheni repülőtér és a Lufthansa munkatársai adták a bajor repülőtér névadójáról: Franz Josef Strauss-ról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.