A húsvéti ünnepi hétre várja a Michael O’Leary a Ryanair dolgozóinak munkabeszüntetését, erről nemrég ő maga beszélt.

Az ír ultra low-cost légitársaság híresen szabad szájú vezére szerdán Lisszabonban elmondta, a húsvéti időszakra az egyik ír pilótaszakszervezet, és a portugál légiutaskísérők érdekképviselete tervez munkabeszüntetést.

Forrás: Ryanair

A vezérigazgató pár hete már jelezte, a tavaszi és a nyári időszak során a cég működésében felléphetnek zavarok, sor kerülhet járattörlésekre is, mivel a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások elakadtak, a potenciálisan érintett járatokról azonban sem akkor, sem most nem árult el részleteket.

O’Leary szerint a cég inkább elviseli azt, hogy a sztrájkok időpontjában való bizonytalanság miatt kevesebben repülnek velük, minthogy engedjenek a nevetséges szakszervezeti igényeknek – írja a Reuters.

Amint arról portálunk is beszámolt, nem ez az első eset, hogy a Ryanair dolgozói munkabeszüntetésre készülnek. Legutóbb a karácsonyi időszakra terveztek hasonló akciót, akkori törekvéseiket a cég azzal hárította el, hogy 32 éves történetében először elismerte a szakszervezetek jogait, és tárgyalóasztalhoz ült velük.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az “ultrafapados” légitársaság jelenleg hét országban tárgyal a hajózó- és kabinszemélyzetek szakszervezeteivel, de eddig csak a brit BALPA-val, és az egyik portugál egyesülettel sikerült egyességre jutnia a pilóták béremeléséről.

A szintén portugál, légiutaskísérőket tömörítő SNPVAC nevű szervezet a bérek emelése mellett jobb munkakörülményeket, és több megbecsülést szeretne kivívni tagjai számára. A légitársaság szerint viszont már az eddigi ajánlatuk is Európán belül a legjobb helyzetbe hozná a stewardesseket.

A szervezet viszont továbbra is munkabeszüntetést tervez, először március végén három napra, majd április elején újabb három napra hirdetnének sztrájkot a portugál Ryanair-alkalmazottak.

Eközben az ír FORSA / IALPA szervezetek is egyértelműen elutasították a cég béremelési ajánlatát, és azt szeretnék elérni, ha a cég kizárólag velük tárgyalna bérekről, és erről kollektív szerződés születne.