Fontolóra veszi a német kabinet, hogy átmeneti külföldre utazási tilalmat vezessen be több célpont felé, olyan sokan akarnak vakációzni, miután több mediterrán üdülőhely esetében is enyhültek a szabályok. Ez utóbbi módosítás zúgolódást váltott ki a belföldi szálláshelyadók körében.

A DPA hírügynökség jelentését szemlézve az Aero.de Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő nyilatkozata alapján azt írta: a kabinet vizsgálja, hogy

a legnépszerűbb üdülőhelyekre ideiglenesen megtiltsák a kiutazást a német állampolgároknak.

Konkrétumokat, azaz például hogy mettől meddig szólna az intézkedés, nem említett. A miniszterek és az illetékes tárcák képviselői a héten tárgyalják a javaslatot.

Az ügy hátterében az áll, hogy a múlt héten Németország levette a rizikósabb területek listájáról a Baleár-szigeteket, mert ott javul a járványhelyzet, ezért a németek megrohamozták az utazási irodákat és légitársaságokat, hogy Mallorcán töltsék a húsvétot. Az átsorolás hatására ugyanis a szigetekről visszaérve nem kell karanténba vonulni, sőt negatív tesztet sem kell a hazaérkezéskor bemutatni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A Deutsche Welle közszolgálati csatorna összefoglalójában azt írta, a német járványügyi hatóság szerepét betöltő Robert Koch Intézet szerint kritikus a helyzet Németországban, ezért nem enyhítésen, hanem szigorításon kellene gondolkozni.

A szintén közszolgálati Tagesschau szerint az SPD (szociáldemokrata párt) ellenzi az utazási tilalom bevezetését, mert azt aránytalanul súlyosnak és nem hatékony intézkedésnek tartja.

Az, hogy negatív teszteredmény sem kellene a hazaérkezéskor, még módosulhat, a kormányzat ugyanis azt is vizsgálja, hogy ezt előírják.

Andreas Scheuer közlekedési miniszter az Aero.de másik cikke szerint azt mondta, erről már megkezdték a tárgyalást a légitársaságokkal is. Markus Söder bajor miniszterelnök szintén a hazaérkezéskori negatív tesztet tartja az elvárható minimumnak, de szerinte inkább a kiutazási korlátozás lenne a legjobb döntés.

Egyes külföldi területek átsorolása egyébként a belföldi szállásadók körében is zúgolódást váltott ki. A Reuters jelentése szerint a Németországi Turisztikai Szövetség (BTW) aggodalmát fejezte ki, hogy bár az ország április 18-ig meghosszabbította a kijárási korlátozásokat, könnyítette a külföldre utazás szabályait. Az emberek türelme fogy, és egyre fáradtabbak lesznek a járvány miatt bevezetett korlátozásoktól.

Egy garmisch-partenkircheni szállodás azt mondta, felfoghatatlan, hogy Mallorcára el lehet utazni húsvétkor, de egy bajor szállodába nem. Egy másik bajor szállodatulajdonos azt mondta, csalódott és bizonytalan a bejelentéssel kapcsolatban.

Ugyanakkor az El País szerint spanyolok is értetlenkedve fogadták a hírt, hogy a német és egyéb uniós országból érkező turisták eláraszthatják őket húsvétkor, de a spanyolok nem utazhatnak a Baleár-szigetekre pihenni, és a szigetlakók sem mehetnek a kontinentális országrészekbe nyomós indok nélkül.