Ideiglenesen megmenekült a Hong Kong Airlines, miután tulajdonosa kínai állami bankoktól százmilliós hitelt szerzett, így a cég tovább üzemelhet.

A Simple Flying cikke szerint a légitársaságot tulajdonló HNA Group kínai állami tulajdonú bankoktól szerzett 568 millió dollárnak megfelelő hitelt, két nappal az után, hogy a hongkongi hatóságok figyelmeztettek: öt napja van a cégcsoportnak stabilizálni a Hong Kong Airlines pénzügyi helyzetét, különben felfüggeszthetik, vagy akár vissza is vonhatják üzemelési engedélyét.

A figyelmeztetés kiadása előtti utolsó csepp az lehetett a pohárban, amikor a légitársaság azt közölte, nem biztos, hogy a határidőig ki tudja fizetni a személyzet novemberi bérét.

A friss forrást a HNA Group légitársaságainál a tájékoztatás szerint a repülőtéri díjak kifizetésére, kerozinra és a repülőgépek lízingdíjára, vagyis a napi üzemhez elengedhetetlen számlák kifizetésére fogják fordítani. Ez is jelzi, hogy például a Hong Kong Airlines mekkora bajban lehetett eddig.

Forrás: Hong Kong Airlines Facebook
Honlapján az anyagi helyzet stabilizálása után azt írta a Hong Kong Airlines, üzemelése a megszokott módon zajlik tovább. Megjegyezték, hogy a cég anyagi helyzetének romlásához a hongkongi tüntetések és az amiatt visszaeső turizmus is hozzájárult.
A források biztosítása után a cég spórolásba is kezd, több útvonalat is megszüntetnek, másokon pedig csökkentik a járatsűrűséget.
Cikkében a Simple Flying arra mutatott rá, hogy a légitársaság esetleges csődje elsősorban Kínának lett volna fájó pont, nem akarnák, hogy a különleges igazgatású Hongkongban, ahol az emberek egyre inkább a kínai központi rezsim ellen fordulnak, megszűnjön a kontinentális Kínához köthető légitársaság.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.