Az átstartolás (go around) a repülés mindennapjainak része, nem vészhelyzet, hanem a biztonság érdekében történik. Ha kormányfő ül a gépen persze “hírértékű”, ugyanúgy, mint egy hajtómű hiba a szerb államfő gépe esetében. A viharos széllökés miatt átstartolt, és csak második próbálkozásra tudott leszállni a bukaresti repülőtéren szombaton az a gép, amelyen Victor Ponta román kormányfő és Calin Popescu Tariceanu, a szenátus elnöke is utazott – közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség.

Képünk illusztráció, nem tudjuk, hogy Ponta a Tarom melyik gépével utazott. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Képünk illusztráció, nem tudjuk, hogy Ponta a Tarom melyik gépével utazott. (Fotó: AIRportal.hu)

A két politikus és kíséretük a Tarom menetrend szerinti járatával tért haza Kolozsvárról, ahol mindketten meghívottként köszöntötték a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusát.

Arról, hogy gondok voltak a leszállásnál, egy másik utas számolt be az egyik közösségi portálon. Ioana Avadani, a Független Médiaközpont romániai részlegének igazgatója azt írta, hogy élete legrosszabb repülőútja volt, a szél egész úton dobálta a repülőt és az utasok tíz százaléka rosszul lett és hányt.

Beszámolója szerint minden utast nagyon megviselt az, amikor látták, hogy nem sikerült leszállni. Amikor végül szerencsésen földet értek, Ponta nem ült be a hivatalos küldöttség többi tagjával a rájuk váró mikrobuszba, hanem a többi “hisztérikuson nevetgélő, sápadt” utassal együtt buszozott a repülőtér épületéhez – írta Avadani. Megjegyezte: a kormányfőnek van nála “egy piros pontja” ezért a gesztusért, miképp a pilóták is megérdemelték a tapsot.

Égi jel? Hajtóműhiba miatt lemondták a szerb államfő vatikáni útját

Lemondták Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök péntekre tervezett vatikáni látogatását, mert az államfőt szállító repülőgépnek motorhiba miatt vissza kellett fordulnia. A szerb sajtó információi szerint a kormány Falcon típusú repülőgépe nem sokkal a felszállás után, az Adriai-tenger felett hibásodott meg, ezért vissza kellett fordulnia Belgrádba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elnök sajtóirodájának közlése szerint tájékoztatták Ferenc pápát az utazás lemondásának körülményeiről, Tomislav Nikolic pedig reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül sikerül új találkozót szervezni. Az államfő a vatikáni látogatás előtt megbeszéléseket folytatott Irinej szerb pátriárkával a szerb ortodox egyház és a Vatikán közös érdekeiről, a megbeszélések eredményeit pedig Ferenc pápának is továbbította volna.

A szerb kormánynak két gépe van, mindkettővel voltak már problémák az utóbbi években. A most meghibásodott Falcont 1981-ben gyártották. A szerb államfő 2013-ban járt a Vatikánban, amikor részt vett Ferenc pápa beiktatásán.

Amikor a történtekről kérdezték, Ponta azt mondta, hogy elég sokat repül ahhoz, hogy meg tudja ítélni: valóban baj volt.

Amikor kitudódott, hogy az ország három legfőbb közméltósága közül kettő veszélyben volt, a Tarom is megerősítette, hogy a pilóta átstartolt. A légitársaság közleménye azt hangsúlyozza, hogy az eljárás szabályszerű volt: a gépeken lévő érzékelők figyelmeztetik a pilótát, ha a széllökések a leszállást veszélyeztetik és ilyenkor fel kell hagyni a leszállási manőverrel, majd újra kell próbálkozni.

A Tarom közleménye szerint szombaton a kedvezőtlen időjárás miatt más légitársaságok gépei is átstartoltak a bukaresti repülőtéren.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!