Nyilvánosságra hozta az Air Asia, hogy milyen szabályokat vezet be a járatain az utasok számára. A rendelkezéseket az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel (ICAO) együtt dolgozták ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Air Asia az adott országok döntéstől függően több távol-keleti államban is újra elindítja járatait, Malajziában április 29-én, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken május 1-jén, Indonéziában május 7-én szállhatnak fel a cég gépei.

A légitársaság most nyilvánosságra hozta, hogy milyen szabályokat kell betartaniuk az utasoknak – semmi nem zárja ki, hogy Európában is hasonló, vagy ugyanilyen intékedéseket hoznak majd.

Az AirAsia első A330-900-asa

Az Air Asia a Wizz Airhez hasonlóan az utasokra bízza, hogy ellenőrizzék, beléphetnek-e a fogadó országba, és saját felelősség az is, hogy az ember utazásra megfelelő egészségügyi állapotban legyen.

A repülőtérre három órával a járat indulása előtt meg kell érkezni, és minden utasnál lennie kell maszknak, amelyet a becsekkoláskor, a repülőgép fedélzetén, majd érkezéskor a csomag felvétele közben is viselnie kell.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az utasok testhőmérsékletét több helyszínen is mérni fogják, így az utasbeszállítás előtt is. Ez vonatkozik a személyzetre is, a pilótáknál és légiutas-kísérőknél minden műszak végén végzik ezt el.

Olyan utas nem szállhat fel a gépre, aki nem rendelkezik saját maszkkal.

A megfelelő távolság megtartása érdekében beszállás előtt a kapuknál és az utasfelvételi pultoknál is megjelölik, hogy hova kell állnia a várakozóknak. A repülőtereken az Air Asia a szokásosnál több utasfelvételi pultot fog üzemeltetni, hogy elkerüljék a tumultus kialakulását.

A330neo, ilyen típusváltozattal rendelkezik már az Air Asia is (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A repülőtéren több ponton, és a gép fedélzetén is kézfertőtlenítőt helyeznek el. A fedélzetre egyetlen, kis méretű kézipoggyász (laptop táska, hátizsák) vihető fel, a kabint minden járat előtt aeroszollal fertőtlenítik.

A napközbeni fertőtlenítésen túl minden éjszaka két órán keresztül takarítják majd az Air Asia repülőgépeit.

A légitársaság érintésmentes technológiák használatát írja majd elő a járatra jelentkezés és az utasbeszállítás során.

A cég felhívta a figyelmet, hogy a gépek olyan HEPA szűrőkkel vannak felszerelve, amelyeket a kórházakban is használnak, és képesek a vírusok, baktériumok kiszűrésére.

A légiutas-kísérők védőfelszerelésben teljesítenek majd szolgálatot, ennek része a kesztyű és a maszk is.

A fedélzeten felszolgált ételeket higiénikus környezetben készítik el és csomagolják, a dolgozókat pedig folyamatosan szűrni fogják.

A landolás előtt az előírásoktól függően újra ellenőrzik majd az utasok testhőmérsékletét, és mindenkinek ki kell majd töltenie egy űrlapot, amelyen egészségi állapotáról nyilatkozik, az átszálló utasok nem hagyhatják el a repülőtér területét.

A légitársaság azt kérte az utasoktól, hogy a repülés előtt nézzék át az előírásokat, és mindig tisztán és egészségesen repüljenek.