A kormányok jóváhagyásától függően a következő hetekben több távol-keleti országban is újraindítja belföldi járatait az Air Asia. A General Electric lízingcége 69 darab 737 MAX vételét mondta le, így átlépte a 400 példányt a típusváltozat idei lemondásainak száma. A Lufthansa lassan a végére ér a mentesítő járatok teljesítésének, az Airbus háromezer francia dolgozót küld kényszerszabadságra.

Az Airline Ratings számolt be arról, hogy az Air Asia Malajziában április 29-én, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken május 1-jén, Indonéziában május 7-én újraindítja a belföldi járatait, ha erre az adott kormányoktól engedélyt kap. Az első járatok a legfontosabb célállomásokra indulnak majd el korlátozott kapacitással.

Az AirAsia első A330-900-asa

A nemzetközi járatokat csak a járványhelyzet javulásával kezdheti el újraindítani, pontos menetrendet későb közöl a légitársaság.

A General Electric lízingcége (GECAS) pénteken bejelentette, hogy megállapodott a Boeinggel 69 darab 737 MAX-ra szóló megrendelésének felmondásáról. A cégnek 29 példánya van már a típusváltozatból, és mindezeken felül további 82 darabra van szerződése.

A Boeing a héten közölte friss eladási és átadási számait, ebben még az szerepelt, hogy az idén eddig 332 darab 737 MAX-ról mondtak le, tehát a mostanival együtt 401-re emelkedett a szám.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus pedig, bár a gyártást nem állítja le, kénytelen háromezer francia munkavállalóját négy hétre kényszerszabadságra küldeni, fizetésükről a kormánnyal együtt gondoskodnak – jelentette a Reuters.

Főként azokat érinti az európai vállalat intézkedése, akiknek a munkavégzés helyén nem tudják biztosítani a megfelelő szintű egészségügyi védelmet, amelyet a francia kormány írt elő.

A toulouse-i mellett a törzselemeket gyártó nantes-i, valamint az ezeket és orrkúpokat is készítő Saint-Nazaire-i gyárak dolgozói köréből kerülnek ki a kényszerszabadságoltak.

Az európai gyártó meghosszabbíthatja a rendkívüli munkarendet (Fotó: Airbus)
A hírügynökség megjegyezte, hogy a gyártó várhatóan meghosszabbítja az eredetileg május 17-ig érvényben lévő rövidített munkarendről és fizetés nélküli szabadságolásokról szóló döntését.

A Lufthansa még a mentesítő járatokkal van elfoglalva, és egyelőre nem tudni, mikor tudja majd növelni a kapacitásokat. A német légitársasági csoport honlapján közöltek szerint lassan már a repatriációs járatok sem adnak majd munkát, mivel a vége felé jár a program.

Eddig 437 járaton a világ 106 repülőteréről 90 ezer német és uniós állampolgárt szállítottak haza a Lufthansa-cégek.

Forrás: Lufthansa

Mostanra tizenegy járat maradt, amelyeket a német, svájci, osztrák és belga kormányok, valamint utazásszervezők kérésére indítanak el. A Lufthansa utolsó mentesítő járata jövő hétfőn érkezik meg Limából.