Csak ebben az évben eddig több mint háromszáz repülőgép megvételétől álltak el a Boeing ügyfelei, miközben a cég egyetlen negyedév alatt tudott annyi repülőt átadni, mint korábban egy hónap alatt. A legnagyobb veszteség ismét a 737 MAX-programot érte.

Az amerikai gyártó lapunkhoz eljuttatott közleményében számolt be arról, hogy a március 31-én végződött első negyedévben összesen 50 repülőgépet tudott átadni üzemeltetésre. Ennek két fő oka, hogy a 737 MAX-ok repülési tilalma miatt az átadás sem lehetséges, másrészt a koronavírus-járvány miatt minden légitársaság elhalasztja vagy lemondja a rendeléseket.

Az adatok szerint 5 darab 737-es, 10 darab 767-es, 6 darab 777-es és 29 Dreamliner a Boeing idei mérlege eddig. A legnagyobb ügyfél eddig a japán All Nippon Airways, a japán légitársaság újabb 12 Dreamliner vásárlásáról szóló szerződést írt alá a chciagói központú céggel.

Átadásra váró MAX-ok a seattle-i Boeing Field-en (Fotó: Reuters)

A rendelések terén azonban még ennél is nagyobb a baj.

Március 31-ig 49 repülőgépet sikerült eladni, viszont 356-ot lemondtak, a legnagyobb veszteség a 737-es programot érte: összesen 332 példány megvételétől álltak el az ügyfelek az év első három hónapjában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közelmúltban összesen 150 737 MAX-ot mondtak le a partnerek: köztük van legújabban a brazil Gol és a cseh Smartwings, de ezen számhoz tartozik még az Avolon lízingcég döntése 75 példányra szóló szerződésének törléséről. A 777-esből 15 példányra nem tartottak igényt a légitársaságok és lízingcégek, Jumbóból pedig néggyel lett kevesebb az amúgy is kurta megrendelői listán.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Boeing a múlt héten teljesen leállította a kereskedelmi gépeinek összeszerelését. Először a 737-est gyártó rentoni egység állt le január elején a MAX-ok problémái miatt, majd március végén az everetti csarnokot zárták be a koronavírus-fertőzés miatt, a sort pedig a múlt héten a dél-karolinai Charlestonban állították le a gyártást, ahol 787-eseket szerelnek össze. A közeljövőben egyelőre csupán a haditechnikai részleg kezd újra működni.