Néhány Washington állambeli üzemét újraindította hétfőn a Boeing, de a kereskedelmi gépek összeszerelése még nem kezdődhet el.

A március 25-i leállás után most elsősorban a hadiipari megrendelések teljesítésével foglalkozó részlegek kezdenek el újra működni a Puget Sound régióban, tehát Seattle környékén, illetve a szintén Washington államban található Moses Lake-ben – írta a Flightglobal a cég közleményére hivatkozva.

Ebben a Boeing megerősítette, hogy a kereskedelmi repülőgépek gyártása Seattle-környékén még nem indul újra.

Forrás: Wikimedia Commons

Az egyes gyártócsarnokok megnyitásával mintegy 2500 munkavállaló kezdhet újra dolgozni, folytatva a munkát egyebek között a P8-as tengerészeti járőrgépen és a KC-46-os légi utántöltőn. Ezeket a honvédelmi feladatok ellátása miatt stratégiainak minősítette a gyártó, ezért is döntött a munka folytatása mellett.

A közlemény szerint Moses Lake-ben a 737 MAX-ok elhelyezésének, illetve az ügyféligények kiszolgálásának támogatását indítják újra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gyártás több fázisban fog újra a válság előtti szintre érni, az óvatosságra a beszállítói láncolat miatt is szükség van, egy újraindulás ugyanis nagyfokú összehangoltságot igényel.

A Boeing az érintett gyárakban a leállás alatt rendkívüli intézkedéseket vezetett be, amelyekkel garantálható a hatékony termelés mellett a gyors szűrés és a dolgozók egészségvédelme is. A munkába visszatérőknek például figyelniük kell a másiktól való távolság megtartására, és mindenkinek kötelező a maszk viselése.

A vállalat március 23-án jelentette be, hogy 25-étől felfüggeszti a gyártást Seattle környékén a koronavírus-járvány miatt, az intézkedést április 6-án határozatlan időre hosszabbította meg.