Az amerikai repülőgépgyártó helyi idő szerint hétfő délután közölte, hogy leállítja a Dél-Karolina államban lévő charlestoni végösszeszerelő sorokat is, ezzel nem maradt egyetlen működő üzeme sem.

A vállalat azt írta lapunkhoz is eljuttatott közleményében, hogy a 787 Dreamlinereket összeszerelő charlestoni üzem a keddi második műszak után határozatlan időre bezár. Brad Zaback alelnök, a típis programjának felelőse azt mondta, elkötelezettek a munkavállalók egészsége és biztonsága iránt, és figyelembe véve a koronavírus-járvány egészségügyi, valamint a légiközlekedésre gyakorolt hatásait, a gyár leállítása mellett döntöttek.

A távmunkában teljesíthető feladatokat az érintettek a továbbiakban otthonról végzik, a többiek először tíznapos fizetett szabadságra mennek, utána pedig állami bérkiegészítésben részesülhetnek.

A leállás ideje alatt a Boeing folyamatosan fertőtleníti majd a gyártócsarnokokat és ellenőrizni fogja a beszállítói hálózatot.

A végösszeszerelő sor az igények figyelembe vételével, csak lassan indul majd újra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Sorban készülnek a Dreamlinerek Everettben. Átalgosan két hét alatt végeznek egy géppel.

A Boeing a múlt héten már leállította a Seattle környéki üzemeit: a 737-eseket gyártó rentoni gyárban már január eleje óta nem zajlik munka, mivel a MAX-okat érintő korlátozás miatt nem adhatnak át új gépet. Emiatt a Boeing Field átadóközpont és ügyfélközpont is bezárta kapuit, az everetti csarnokot pedig március végén zárták be 14 napra, miután egy dolgozó a koronavírus okozta betegségben meghalt.

Az Airbus eddig csak az Alabama államban lévő mobile-i üzem leállításáról döntött, emellett csak kisebb egységeit zárja be ideiglenesen: Németországban két gyárban függesztik fel a munkát, Spanyolországban április 9-ig szól leállás. A toulouse-i, hamburgi és tiencsini végösszeszerelő sorok még működnek, bár múlt heti hírek szerint az Airbus akár a felére is csökkentheti az A320-as család jelenleg havi 60 példányos gyártási rátáját.