Ha valakinek, akkor az Airbusnak most nagyon fáj, hogy az Etihad megszabadította őket egy halom repülőgéptől, két hónap után ugyanis az európai gyártó mínusz száz gép eladásánál tart.

Mint arról az AIRportal.hu is beszámolt, az abu-dzabi székhelyű légitársaság a Boeing mellett az Airbusszal is megállapodott és visszavonta szélestörzsű géprendeléseinek jelentős részét. A toulouse-i gyártó a hónap első két hetében hozza nyilvánosságra eladási és átadási statisztikáját. Ebből kiderült, hogy az Etihad 40 darab A350-900-asról és 2 darab 1000-esről mondott le.

Az Air Accord nevű cég is visszamondott 3 darab A380-ast, emellett a feburárban csődbe ment német Germania 20 darab A320neo rendelését is törölték a Flightglobal szerint.

Forrás: Airbus

Az Airbus adatsorai szerint így csak idén eddig 103 gép megrendelését vonták vissza, ezek piaci áron számolt értéke 26 milliárd dollár.

Ez a jelenség önmagában még nem meglepő, géplemondások minden évben vannak, ez most azért kínos kicsit az Airbusnak, mert az év első két hónapjában összesen 4 darab gépet adott el, azt is januárban. Így a nettó rendelésállomány egy híján mínusz száz gépet mutat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Tavaly februárban az Airbus szintén nem adott el egyetlen gépet sem, akkor mínusz 8 volt a cég mérlege.

Az átadások terén viszont az Airbus jól teljesített, 48 példányt sikerült átadni, az év eddigi részében 88 gépnél járnak.

A Boeing várhatóan ezen a héten hozza nyilvánosságra értékesítési statisztikáit.