Nyolc év kihagyás után rendeztek újra nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót a kecskeméti MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Az eseményen számos nemzet és alakulat képviseltette magát dinamikus és statikus bemutatókkal. 

Az augusztus 28–29-én megrendezett esemény teltházas volt, mindkét napon közel hatvanezer ember volt jelen. A kommentátorállásban Szujó Zoltán sportriporter foglalt helyet a Magyar Honvédség szakértői és a vendégek mellett, igyekeztek a földi- és légi bemutatókat minél közérthetőbbé tenni.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Magyar részről a programok középpontjában a már megvalósult és jövőbeli fejlesztések álltak, ennek jegyében a szolnoki helikopterbázisról átrepült Mil Mi-24 Hind harci, és az Airbus H145M többfunkciós könnyűhelikopter is végrehajtott szóló repülést, hasonlóan az egyik kecskeméti JAS-39 Gripen vadászgéphez.

A légi mellett a szárazföldi haderőnem is képviseltette magát nemcsak statikus, hanem dinamikus bemutatókkal is.

A rendezvénnyel a Magyar Honvédség nem titkolt célja, hogy népszerűsítse a katonai pályát a fiatalok körében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az egész napos bemutatók, valamint a kiállítások mellett a katonák mindennapjaival is megismerkedhettek a fiatalok. A legtöbbjüket az akadálypálya, a lézeres céllövészet, a fizikai állapotfelmérés és a VR-lövészet érdekelte.

Az igazán elhivatottak – és akiknek kora ezt lehetővé tette – már a rendezvényen tájékozódhattak a hivatásos állományba kerülés első lépéseiről és feltételeiről a felállított toborzópontokon, amelyeknél már délelőtt hosszú sorok kígyóztak.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter vasárnap reggeli beszédében kiemelte, hogy a legutóbbi kecskeméti repülőnap óta eltelt „hosszú 8 év alatt” a honvédség teljes átalakuláson ment keresztül, mindenki láthatja, milyen új, korszerű eszközöket szereztek be, és hogy azokat milyen mesterien kezelik a katonák.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Az újonnan beszerzett eszközök közül nemcsak a már hadrendben lévő Airbus H145M helikopter, hanem a tavaly megrendelt Embraer KC-390 Millenium közepes teherszállító repülőgép is bemutatkozott a nagyközönségnek.

A Brazíliából érkezett, PT-ZNG lajstromjelű gyári tesztpéldányt a földön és a levegőben is megcsodálhatta a közönség.

Ezen kívül több ország légiereje is képviseltette magát a rendezvényen.

Legmesszebbről, Szaúd-Arábiából a Saudi Hawks érkezett hét British Aerospace (BAe) Hawk géppel, de vendégszerepelt még a Török Csillagok, a lengyel Orlik Team és a horvát légierő Wings of Storm csapata is.

Galéria a 2021-es Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóról