Innovatív újrahasznosítási módszert tesztel a Heathrow reptér, amely a termináljain és a repülőgépek kabinjaiban keletkezett összes műanyag hulladékot újra tudná hasznosítani. 

A harmadik futópályával és új terminállal kibővített Heathrow fantáziaképe (Forrás: Heathrow Airport)

Heathrow korszerű újrahasznosítási technológiát tesztel, amelynek segítségével évente 5000 tonna nehezen újrahasznosítható műanyagot tudna feldolgozni, mint például az élelmiszer-csomagolás vagy műanyag fólia.

A terminálokon és repülőgépek kabinjaiban keletkezett szemét újrahasznosítására jelenleg korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre, azonban az új technológiával ezeket repülőtéri bútorok, egyenruhák vagy akár bioüzemanyag formájában lehetne újra használatba állítani.

A projekten a University College of London és egy sheffield-i székhelyű vállalat, a Catal dolgozik, amely nemrég megnyerte a Heathrow Innovációs Díjat. Az itt nyert 30 000 brit fonttal dedikált kutatás-fejlesztési egység működését fogják finanszírozni. Céljuk az, hogy 2025-ig megvalósítsák a projektet, gazdaságilag életképessé téve az innovatív újrahasznosító rendszert.

Jelenleg a műanyag hulladékok körülbelül felét hasznosítják újra a repülőtéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ennek egyik oka az, hogy a szigorú szabályozások szerint a nemzetközi járatok fedélzetén keletkezett szemét nagy részét elégetik vagy hulladéklerakóba szállítják: elmondható, hogy egyik sem túl környezetbarát megoldás.

A repülőtér szerint az újrahasznosító egység eredeti olajállapotába alakítja át a hulladékot. A finomítása révén keletkezett olajat külön létesítményben gyűjtenék össze és dolgoznák fel. Utolsó lépésként megújuló hidrogén felhasználásával az olajat tárgyakká alakítják. 

Az alábbi ábra szemlélteti, hogy hogyan működne az újrahasznosítás (forrás: Heathrow)

A becslések szerint 10 kiló hulladékból 5-8 liter olaj állítható elő óránként a technológiával, és a kutatók szerint az sem kizárt, hogy ezt Jet A1 típusnak megfelelő fenntartható üzemanyaggá lehetne alakítani. A módszer kutatása jelenleg is folyik.

Az újrahasznosítás további ösztönzése érdekében Heathrow arra próbálja rávenni a kormányt, hogy vegye fontolóra a repülőgépek kabinjaiban keletkezett hulladékok újrahasznosíthatóságának korlátozásával kapcsolatos szabályok felülvizsgálatát.