A fejlesztések sorában a régebbi, 1-es terminál átfogó megújítása következik a müncheni repülőtéren. Mintegy 400 millió euróból 2022-ig megépítenek egy több mint háromszáz méter hosszú mólót, ahol két utashíd az A380-asokat is képes lesz kiszolgálni, valamint új központi csarnokot alakítanak ki.

Miután átadták a müncheni légikikötőben a 2-es terminálhoz tartozó szatelitépületet ez év tavaszán, most újabb fejlesztést jelentettek be. Az aero.de cikke szerint a régebbi, 1992 tavaszán átadott 1-es terminált mintegy 400 millió euróból – amit a reptérüzemeltető saját forrásokból biztosít – jelentősen bővítik.

Az előtér felé építenek egy 320 méter hosszú mólót, amelyhez akár tizenkét repülőgép is parkolhat. Két utashíd hármas szerkezetű lesz, ezek egy-egy A380-ast is ki tudnak majd szolgálni. A móló és a terminál találkozásánál, a jelenlegi A és B modulnál kialakítanak egy hatalmas központi csarnokot is, ahol a központi csomagkezelés és utasbiztonsági ellenőrzés lesz, valamint számos új üzlet, illetve légitársasági várók. A többszintes épületegyüttes mintegy nyolcvanezer négyzetméteres lesz.

A bővítés látványterve a forgalmi előtér felől nézve, elöl a móló az utashidakkal, a háttérben balra a két terminál közötti Airport Center jól beazonosítható íves tetőzete. (Forrás: Flughafen München GmbH) | © AIRportal.hu

A bővítés látványterve a forgalmi előtér felől nézve, elöl a móló az utashidakkal, a háttérben balra a két terminál közötti Airport Center jól beazonosítható íves tetőzete. (Forrás: Flughafen München GmbH)


A 2-es terminált a Lufthansa-csoport és a Star Alliance légitársaságai, illetve partnereik használják, ezt a régebbit pedig javarészt a más szövetségekhez tartozó, illetve egyéb cégek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A bővítésnek köszönhetően hatmillió utassal megnövekszik az 1-es terminál kapacitása. A munkálatokat 2018-ban kezdenék és 2022-ben adnák át az utasoknak az új részeket.

A napokban Markus Söder bajor pénzügyminiszter, aki a reptérüzemeltető felügyelőtanácsának elnöke is, a fejlesztésről azt mondta: Bajorország kapuja a világra ezzel megerősíti versenyképességét és felkészül a tartós utasszám-növekedésre.

A tervezett harmadik futópályáról nemrég Horst Seehofer bajor miniszterelnök támogatólag nyilatkozott. Ám a város és a parlamenti képviselők egy része még mindig ellenáll ennek a beruházásnak, mert nincsenek meggyőződve arról, hogy a forgalom növekedése indokolja, emellett környezetvédők is élénken tiltakoznak ellene.