Ma hirdette ki a Skytrax légiközlekedéssel foglalkozó elemzőcég a 2018-as World Airport Awards anonim utaselégedettségi kérdőíves felmérés eredményét.

A kelet-európai régió legjobb repülőtere ismét, immár ötödik alkalommal Budapest lett, a második helyen Tallin, a harmadikon Kijev Boryspil repülőtér végzett. A régió további helyezettjei sorrendben Bukarest, Riga, Belgrád, Tbilisi, Pozsony, Szófia, Szkopje.

Az összetett világranglistában Budapest a 90. helyet szerezte meg idén. Eszerint Ferihegy hat helyet rontott a tavalyi évhez képest, 2017-ben a 84. volt a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér a rangsorban.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a budapesti repülőtér (igazi) régiós versenytársainak számító Bécs, Prága és Varsó a közép-európai (és nem a kelet-európai) ligában játszanak.

Bécs világszinten a 17., Prága a 92. (tavalyhoz képest négy helyet javítva), Varsó a 95. helyen (tavalyhoz képest négy helyet javítva) végzett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ismét Changi a világelső!

Forrás: Changi Airport

A világ legjobb repülőtere – csakúgy mint tavaly – a Singapore Changi repülőtér lett, a második helyen Szöul Incheon repülőtér végzett, tavalyhoz képest egy helyet javítva.

A harmadik Tokyo Haneda lett, mögötte sorrendben: 4. Hong Kong, 5. Doha Hamad, 6. München (két helyet rontott tavalyhoz képest), 7. Centrair Nagoya, 8. London Heathrow (egy helyet javított), 9. Zurich (egy helyet rontott) és 10. Frankfurt (tavaly is 10. volt) fért bele az első tízbe.

Amszterdam tavalyhoz képest egy helyet rontva a 12., Bécs hét helyet javítva a 17. lett. Dubaj csak a 23. helyre fért fel, három helyet rontva a tavalyi eredményéhez képest.

A tíz legjobb európai repülőtér sorrendben München, London Heathrow, Zürich, Frankfurt, Amszterdam Schiphol, Helsinki, Bécs, Koppenhága, Hamburg és London City lettek.

Nyugat-Európa legjobbjai London-Heathrow, Amszterdam, London-City, Közép-Európáé München, Zürich, Frankfurt lettek. Észak-Európa kedvencei Helsinki, Koppenhága és Stockholm, Dél-Európáé Athén, Barcelona és Madrid lettek.

A legjobb USA-beli repülőtér Denver lett, ami összetettben a 29. helyhez volt elegendő.

Ez azt jelenti, hogy a világ első öt legjobb repülőterébe sem európai, sem amerikai repülőtér nem került be.

A legjobb terminálok és tranzit repterek

A legjobb repülőtéri terminálok kategóriában azonban London Heathrownak (T2) és Münchennek (T2) sikerült megelőznie a Singapore Changi (T3) repülőteret. Mögöttük sorrendben London Heathrow – T5, Tokyo Haneda – Int’l, Madrid – T4, Dubai – T3, Paris CDG – T2-M, Mumbai – T2, és Baku Heydar Aliyev Airport – T1 termináljait kedvelték legjobban az utasok.

A válaszadók szerint sorrendben Hong Kong, Singapore Changi, Szöul Incheon, München, Taiwan Taoyuan, Doha Hamad, Tokyo Haneda, Amszterdam, Narita és Frankfurt számítanak a legjobb átszálló (tranzit) reptereknek.

Forrás: Skytrax

Vásárlás, étkezés, tisztaság, személyzet, csomagkezelés, reptéri hotel

A vásárlási lehetőségek szempontjából London Heathrow végzett az első helyen, a legtisztább repülőtér Tokyo Haneda lett, a legjobb személyzet Szöul Incheon repterén van az értékelés szerint, a csomagok kezelésével pedig a Kansai repülőtéren a legelégedettebbek az utasok.

A repülőtéri étkezési lehetőségek tekintetében Hong Kong, Singapore Changi, Tokió Narita vezetik a mezőnyt, London Heathrow a nyolcadik, München a tizedik helyre fért fel ebben a kategóriában.

A legjobb reptéri hotel a Crowne Plaza Changi, mögötte a Pullman Guangzhou Airport és a Hilton Munich Airport.

A Skytrax World Airport Awards a világ legnagyobb globális utaselégedettségi felmérése, mely összesen 550 repülőtérre terjed ki. A 2018-as felmérésben összesen 13,73 millió kérdőívet töltöttek ki az utasok világszerte. Az adatokat 2017. augusztus és 2018. február között gyűjtötte be a cég.

A Skytrax több mint 39 különféle területen ellenőrzi a repülőtéri szolgáltatások és termékek minőségét, az indulástól kezdve egészen az érkezésig. A minősítést minden esetben az utasok anonim, egységes rendszerű vélemény-nyilvánításának alapján határozzák meg.