Az amerikai közlekedési minisztérium törli a Baltia engedélyeit, a csaknem harminc éve létező, de nem üzemelő légitársaság US Global Airways néven kezdte volna meg a működést. A légügyi hivatal szerint pedig a cég visszavonta az üzembentartói engedély iránti kérelmét is.

Használt 767-esekkel indult volna a cég, de most sem fog repülni

A 30 éve létező, de még egyetlen utast szállító “légitársaságként” elhíresült cég végtelen története újabb fordulóponthoz ért.

A közel harminc éve egy percet sem repülő Baltia Air Lines újabb próbálkozása is kudarcba fulladni látszik.

Ugyanis mivel nem válaszolt az Egyesült Államok közlekedési minisztériumának tavaly szeptemberi figyelmeztető levelére, a tárca vissza fogja vonni az engedélyeit a menetrend szerinti külföldi járatok üzemelésére – írja a ch-aviation.com portál.

Ezt arra hivatkozva teszik meg, hogy “alvó cég”, mert nem kezdte meg a működését. A Baltia (magát a vállalatot még így hívják) tavaly közölte, hogy US Global Airways néven indítana járatokat a közeljövőben. Akkor még arról is szóltak a hírek, hogy esetleg Budapestre is üzemelni fog a New York közelében lévő newburghi Stewart reptérről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szövetségi légügyi hivatal (FAA) pedig azt jelentette be, hogy a Baltia visszavonta az üzembentartói engedély iránti kérelmét.

A légitársaságot 1989-ben alapította Igor Dmitrowsky, akinek az volt a terve, hogy New York és az oroszországi Szentpétervár között fog utasokat szállítani, két Boeing 747-essel.

Hosszú fennállása alatt azért nem indította el sosem a kereskedelmi üzemelést, mert nem sikerült megszereznie az amerikai légügyi hatóságoktól a szükséges engedélyeket.

Végül tavaly májusban jelentették be, hogy új márkanévvel, US Global Airways brand alatt készülnek járatokat indítani – a jelek szerint a sokadik próbálkozás is lyukra futott.