Az olasz polgári légügyi hivatal (ENAC) 2020 januárjában felfüggeszti az Ernest Airlines üzemelési engedélyét a cég pénzügyi helyzete miatt. 

A CH Aviation beszámolója szerint az ENAC december 29-én jelentette be, hogy 2020. január 13-tól felfüggeszti a népszerű számítógépes játék, a Minecraft egyik kitalálójához köthető Ernest Airlines üzemelési engedélyét (Operating Licence – OL).

Az olasz hatóság közlése szerint az utasok érdekeire tekintettel nem január elejétől, hanem január 13-tól függesztik fel a cég engedélyét, hogy az ünnepi időszakra és az ukrán utasok év eleji szabadságának időszakára tervezett utazásokat zavartalanul teljesíthesse a légitársaság. Az ENAC indoklása szerint az Ernest Airlines-nál az üzemelés biztonságát veszélyeztető probléma nem merült fel.

Bár az ENAC nem hozta nyilvánosságra az OL felfüggesztésének konkrét okát, de az ezzel kapcsolatos közlemény hangsúlyozza: a döntés értelmében január 13-a utáni időszakra a cég már nem értékesíthet jegyeket, csak a határidőig vállalt kötelezettségeit teljesítheti. A korlátozás bármikor visszavonható, ha minden, az európai uniós jogszabályok szerinti garanciát megkap a hatóság.

Ehhez az Ernestnek biztosítania kell a működés finanszírozását, és új, fenntartható üzleti tervet kell felmutatnia. Az elkövetkező időszakban folyamatosan monitorozzák majd a cég tevékenységét, első sorban az utasok védelme, és az elvárt intézkedésének tényleges végrehajtása érdekében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság azt közölte, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy eleget tegyenek a jogszabályi követelményeknek, és ezt igazolják a hatóság felé annak érdekében, hogy az engedélyüket visszaszerezzék.

Illusztráció, az Ernest Airlines A320-asa Budapesten (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A légitársaság kereskedelmi járatok üzemeltetéséhez szükséges másik fontos tanúsítványa, a légi üzemeltetői engedélye (Air Operator Certificate – AOC) továbbra is megmarad, a működés biztonságával kapcsolatban nincsenek aggályai hatóságnak.

Az Ernest Airlines flottájában jelenleg egy Airbus A319-es és három A320-as teljesít szolgálatot, Olaszországból Albániába és Ukrajnába repülnek menetrend szerint. Emellett a 2019-es nyári szezonban Budapestre is teljesítettek járatokat szezonális charter jelleggel.