Nemrég merült fel az ötlet, hogy a légvédelmi készenléti szolgálat, tehát a készenléti Gripenek géppár riasztási költségeit, ha az elfogás “vaklárma” miatt történt, megtéríttessék annak felelőseivel. Az eljárásrendet bevezető kormányrendelet jövőre lép hatályba.

A november 29-én megjelent 188. Magyar Közlönyben hivatalosan is kihirdetésre került 221/2018. számmal a kormányrendelet, amelynek értelmében január elsejétől fizethet a légijármű üzembentartója, ha szabályszegés miatt riasztották gépére a magyar vadászgépeket.

A rendelet és a költségtérítés koncepciója az Európai Unióban példátlan.

A rendelet szövege alapján 2019 január 1-től ha “vaklárma” miatt, tehát valós veszélyhelyzet fennállása nélkül, a légiközlekedésre vonatkozó szabályok megszegése miatt kell az MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis légvédelmi készenléti szolgálatának felszállnia, a költségek az adott légijármű üzembentartóját terhelik.

36-os oldalszámú magyar Gripen, háttérben a 30-as, és a 605-ös Airbus A319-es (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A riasztási költség címszó alatt a rendelet a vadászgépek üzemanyagköltségét érti.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A leggyakoribb eset, amikor egy repülőgép személyzete figyelmetlenségből, vagy egyéb okból (pl. elalvás) nem létesít rádiókapcsolatot a magyarországi polgári légiforgalmi irányítással, de a belépést követően a repülési tervben megadott útvonalon tovább repül hazánk légterében.

Ilyenkor a Gripenek elfogják, és azonosítják a repülőgépet és kikísérik az ország légteréből. Az elfogás után az esetek többségében a rádiókapcsolat helyreáll a légiforgalmi irányítással.

Ennek költségei januártól kiszámlázhatóak a légitársaság részére.

A meghatározott eljárásrend szerint, a légiközlekedési hatóság megállapítja a szabályszegés tényét, ezt követően pedig a katonai légügyi hatóság dönti el, hogy valóban emiatt került-e sor a légvédelmi készenléti szolgálat riasztására.

Amennyiben igen, úgy a döntés végrehajtását a Honvédelmi Minisztérium rendeli el. A 188. Magyar közlöny benne a rendelet teljes szövegével itt érhető el.