Az Aeroflot orosz nemzeti légitársaság nagyobb részben az üzemanyag árváltozása miatt kétszer nagyobb veszteséget termelt az első negyedévben, mint egy évvel korábban – közölte a légitársaság, amely történetében először tett közzé negyedéves pénzügyi jelentést.

Fotó: AIRportal.hu

E szerint bár az utasforgalom 6,6 százalékkal 10,9 millióra, a bevétel pedig 8,5 százalékkal 1,7 milliárd dollárra javult az első negyedévben, a költségek ennél jóval nagyobb mértékben, 14 százalékkal nőttek.

Ezek belül a bérköltség 15,1, az üzemanyagszámla pedig 24,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ez a két tétel a legnagyobb kiadás a légitársaság üzemelésében.

Mindezek következményeként az üzemi veszteség a 2017 első negyedévi 78,4 millió dollár után idén 185 millió dollárra nőtt, az adózott eredmény pedig 84 millió dollárról 184 millió dollárra romlott.

A folyamatosan dráguló kerozin miatt egyre több légitársaság könyvel el veszteségeket, vagy rontja kilátásait a 2018-as üzleti évre. A kerozin ára a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség adatai szerint 2016 óta folyamatosan emelkedik, és elérte a 2014. év eleji szintet. Egy év alatt eddig 50 százalékkal ment feljebb a Brent típus ára.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaságok az árváltozást nagyjából fél év késéssel érzik meg a költségekben.

Az üzemanyag drágulása miatt például a Ryanair jövőre az idei 1,4 milliárd euróhoz képest 100 millió euróval alacsonyabb profitot vár. Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója pedig korábban azt mondta, jövőre már a jegyek árában is érződni fognak a magasabb kerozinárak.