Jelentősen javult a magyar hátterű Wizz Air üzleti eredménye a március 31-ével végződött pénzügyi évben, az adózott eredmény 27,5 százalékot javult és 246 millió eurót tett ki.

Váradi József vezérigazgató videokonferencián jelentette be, hogy a légitársaság megőrizte vezető szerepét a kelet-közép-európai piacon, ahol 39 százalékos részesedéssel rendelkeznek.

A Wizz Air árbevétele 2107-ben 10 százalékkal 1,5 milliárd euróra emelkedett, a kerozinárak csökkenése miatt az egységköltségek 18 százalékkal, az üzemanyagon kívüli költségek pedig 1 százalékkal mérséklődtek az előző évihez viszonyítva.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu


Ezeket összevetve a Wizz üzemi eredménye 22,2 százalékkal 538 millió euróra emelkedett, és az egyszeri tételek nélküli adózott eredmény is jobb lett az előző évinél, bár csak 0,6 százalékkal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

2016. április 1. és 2017. március 31. között a Wizz Air 142 ezer járatot indított, az utasforgalma 19 százalékkal 23,8 millió utasra emelkedett, a kapacitások 16 százalékkal növekedtek, a járatok kihasználtsága pedig 2 százalékponttal 90,1 százalékra javult. A 142 ezerből mindössze 214-et kellett törölni, a nehéz üzemelési környezet miatt viszont csak 78 százalék indult időben, ez alacsonyabb a tavalyinál.

Váradi József elmondása szerint a kelet-közép-európai régióba jelentősen megugrott a növekedés, most 2,5-6,5 százalékos bővüléssel számolnak. Ennek hátterében az erősödő gazdaság, és így az elkölthető jövedelem többlete áll. Ebben a helyzetben a hagyományos légitársaságok a vezérigazgató szerint rossz helyzetben vannak, alacsonyak a növekedési kilátásaik, de a Wizz Air az árstruktúrája miatt kedvező pozícióban vártja a 2018-as évet.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az iparágnak tapasztalható folyamatos jegyárcsökkenés nem érinti rosszul a Wizz gazdálkodását, mert alacsony költségszintje immúnissá teszi a céget a folyamattal szemben.