A jelenlegitől nagyban eltérő unión belüli utazási szabályokat vezetne be az Európai Bizottság: nem országok szerint lenne a besorolás, és az oltatlanok, betegségen át nem esettek karanténra is kötelezhetők lennének.

A szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott javaslatában a járványhelyzet romlásával, valamint az alap oltási sorozat hatásának enyhülésével indokolta a szabályok módosítását.

Az oltottsági igazolás érvényességét az elsődleges vakcinasorozat beadása utáni 9 hónapban maximalizálnák, azonban az eddigi gyakorlattal szemben nem országok alapján, hanem főként személyek szerint néznék az utazókat, tekintet nélkül az indulási helyükre, és az oltottakat nem lehetne karanténra vagy tesztelésre kötelezni.

Fotó: AIRportal.hu

A területalapú megkülönböztetést a személyek szerinti besorolás mellett akkor lehetne figyelembe venni, ha egy adott régióban súlyos a járványhelyzet. Fő szabály szerint az oltottak és gyógyultak nem esnének korlátozás alá ez esetben sem.

De ha oltatlanok és betegségen át nem esettek egy súlyos járványhelyzetű térségbe mennek vagy onnan indulnak, akkor indulás előtti tesztelésre, illetve érkezés után kötelező karanténra számíthatnának, kivételt ez alól a 12 évnél fiatalabbak és a határon ingázók képeznének.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egyúttal megújítanák az országok besorolási rendszerének alapjait is, a zöldtől a sötétvörösig terjedő skálánál figyelembe véve a fertőzöttség aránya mellett az átoltottságot és a tesztelések mértékét is.

A járvány által legkevésbé érintett területek közti utazással kapcsolatban nem várható további szigorítás. A karantén hosszáról a javaslat nem rendelkezik.

Egy másik dokumentumban a bizottság az unión kívülről érkező utasokkal kapcsolatban azt javasolja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott oltást felvevők számára újranyissák a határokat.

Azok, akik a WHO által engedélyezett, de az unió gyógyszerügynöksége által jóvá nem hagyott oltást kaptak, vagy felgyógyultak a betegségből, negatív PCR-teszttel léphetnének be az EU területére.

Az első két oltás érvényessége ebben az esetben is 9 hónap lenne.

Amennyiben a bizottság javaslatát az Európai Tanács elfogadja, a szabályok 2022. január 10-én léphetnek életbe.