Erős félévet zárt a Turkish Airlines, amelyet tavaly még a turizmus visszaesése hátráltatott. Most azonban nyereségesre fordult a cég működése.

Ha nem is hamvaiból, de a veszteséges üzemelésből sikerült kimásznia a Turkish Airlines-nak, amelynek üzemelését tavaly még erősen befolyásolta a katonai puccskísérlet utáni visszaesés a turizmusban. Az utasok azonban visszatértek Törökországba, és ez a török légitársaság teljesítményén is meglátszik.

A török neve után (Türk Hava Yollari) THY kód alatt repülő légitársaság az első félévben 5,9 milliárd dollár árbevételt ért el, 30 százalékkal magasabbat, mint egy évvel korábban. Ebben nem csak az utasforgalom bővülésének, hanem az áruszállításból származó bevétel jelentős, 35 százalékos emelkedése is szerepet játszott.

Az üzemelés költsége 5,6 milliárd dollárt tett ki, 22 százalékkal többet, mint tavaly ugyanilyenkor. Ebben a fő szerepe a kerozin árának növekedése volt: 41 százalékkal volt nagyobb a Turkish Airlines üzemanyagszámlája, mint egy évvel korábban.

Forrás: Boeing

A Turkish Airlines üzemi eredménye az első félévben 330 millió dollár volt, míg tavaly ugyanilyenkor még mindössze 147 milliós üzemi eredményt tudtak felmutatni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezzel párhuzamosan az adózott eredmény is szépen alakult: a tavalyi 434 millió dolláros veszteség után idén a január-júniusi időszakban 41 millió dolláros nyereséget termelt a társaság.

Az első félévben a török légicég 35 millió utast szállított, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a járatok töltöttsége pedig első félévi rekordot döntött azzal, hogy 4,3 százalékponttal 80,4 százalékra ugrott.