Jól teljesített pénzügyileg az International Airlines Group a harmadik negyedévben, és a cég sínen van a rekord egész éves üzemi nyereség felé.

A társaság honlapján közölt eredménykimutatás szerint a British Airways, az Iberia, az Aer Lingus és a Vueling anyacége a harmadik negyedévet 6,6 milliárd eurós árbevétellel zárta, ez 2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A költségcsökkentésnek köszönhetően az üzemelés költségei 2,3 százalékkal csökkentek és 5,1 milliárd eurót tettek ki. Bár a legnagyobb tételnek számító személyi jellegű ráfordítások 0,3 százalékkal nőttek, ezt ellensúlyozta a második legnagyobb tétel, az üzemanyagköltségek 6,7 százalékos csökkenése.

Az egyszeri tétel nélküli üzemi eredmény 1,4 milliárd euró lett, 20,7 százalékkal több, mint tavaly ugyanilyenkor, az adózott eredmény pedig 18,1 százalékos növekedéssel 1,1 milliárd euróra nőtt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az év eddigi részében az IAG 17,5 milliárd eurós (+1,3 százalék) árbevétel mellett 26-9 százalékkal több, 2,4 milliárd eurós árbevételt, és a tavalyinál 21,7 százalékkal több, 1,7 milliárd eurós adózott eredményt könyvelt el.

Willie Walsh, a társaság vezetője kommentárjában kiemelte, hogy elsősorban a spanyol és dél-amerikai piac erősebb eladásai lendítették meg a bevételeket.

Előrejelzésében az IAG rekord szintű, 3 milliárd eurós üzemi eredményt vár az év végére.