Illegális helikoptergyárra csaptak le a moldovai hatóságok nemrég, ahol Ka-26-osokat másoltak le korántsem professzionális módon. A gyanú szerint külföldre, a Szovjetunió utódállamaiba értékesítették az egyes példányokat.

A Moldovai Főügyész hivatala kedden juttatott el közleményt az orosz Interfax hírügynökséghez, miszerint egy különleges akció során csaptak le az illegális helikoptergyárra, Kisinyovtól ötven kilométerre, közel a Dnyeszter folyóhoz.

A mini üzemegységben a szovjet Kamov Ka-26 könnyűhelikopterhez hasonló forgószárnyasokat készítettek kezdetleges módszerekkel, professzionális berendezések és eredetiségi papírok nélkül.

Ha ez nem lenne elég, az elkészült gépeket az illetők nem csak Moldován belül értékesítették, hanem exportálták is az egykori Szovjetunió utódállamait tömörítő Független Államok Közössége tagállamaiba, így nagy eséllyel több példány is aktívan üzemel.

A rajtaütés után a hatóságok több mint tíz helikoptert találtak különböző készültségi fázisokban. Ez önmagában még nem lenne súlyos bűncselekmény, de a többi körülmény miatt büntetőeljárást indítottak légijárművek csempészetének előkészítése vádjával. Az érintettek akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A lemásolt Ka-26 eredeti példányaira az utóbbi időban egyre nagyobb a kereslet az üzemeltetőknél, mert a korábban legyártott gépek, vagy bizonyos alkatrészeik üzemideje lejár, és nem repülhetnek tovább. Érdemi váltótípus pedig nincs, annak ellenére sem, hogy a mezőgazdaságban széles körben használják.

Illusztráció, Ka-26-os a 2018-as budaörsi repülőnapon (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)