Az észak-amerikai ország bejelentette, hogy csak oltott utasok szállíthatók nem csupán légi úton, de vasúton is, emellett a személyzetnek is kötelező lesz az vakcina felvétele.

A CNN tudósítása szerint a szabályokat Justin Trudeau miniszterelnök jelentette be azzal az indokkal, hogy a választási kampányának egyik fő üzenetét valósítják meg.

A szabályok szerint október végétől belföldi vasúti vagy légi forgalomban csak oltottak utazhatnak, a szabály 12 évnél idősebbekre vonatkozik, bár lesz egy hónapos átmeneti időszak, amely alatt negatív PCR-teszteredményt is elfogadnak.

Forrás: Airbus

A nemzetközi járatok utasai szintén csak oltottan utazhatnak Kanadába. Mint korábban megírtuk, a szabályok szerint az léphet be karanténkötelezettség nélkül, aki mindkét, az ország által elfogadott koronavírus elleni vakcinát megkapta, a második adag után eltelt legalább két hét, és emellett az érkezés időpontjától számított 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű PCR-teszttel rendelkezik. Utóbbit a hatóságok a határon szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Minden utasnak kötelező az ArriveCan alkalmazás használata, ezt a légitársaságok ellenőrzik, érvényes regisztráció hiányában megtagadják a beszállást. A magyar védettségi igazolvány nem érvényes.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kanadában emellett a szövetségi dolgozók számára is előírták a kötelező oltást, mert a miniszterelnök szerint ezzel lehet megelőzni a lezárásokat, és megőrizni a többi ember egészségét. Aki nem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra küldik, ez vonatkozik a légitársaságoknál dolgozókra is.

Adatok szerint Kanadában az átoltottság átlagosan 89 százalékos.