Utashidakra, felszálláshoz guruló repülőgépekre felkapaszkodó, és a futóműaknából a földre visszazuhanó emberek, nyolcszáz fővel a fedélzetén felszálló C-17 Globemaster, megszűnő légiforgalmi irányítás és totális káosz a kabuli reptéren.

Az Afganisztánban történő tálib hatalomátvétel elől menekülő, és az országot mielőbb elhagyni akaró külföldi és afgán állampolgárok tömegei miatt jelentős káosz alakult ki a kabuli repülőtéren. A közösségi médiában több felvétel is látható a nem mindennapi helyzetről, amint a tömeg utashidakra vagy éppen felszálláshoz guruló repülőgépekre próbál felcsimpaszkodni. Az amerikai légierő helikopterei alacsonyan repülve próbálják az utat biztosítani az egyik C-17-esnek.

Médiaértesülések szerint az amerikai légierő (USAF) egyik Boeing C-17 Globemaster III típusú szállítógépe az éjjel mintegy nyolcszáz (!) emberrel a fedélzetén szállt fel a repülőtérről Katar irányába.

Eközben Afganisztán felett megszűnt a polgári légiforgalmi irányítás, az ország légügyi hatósága által kiadott közlemény arra utasítja a légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el a légteret.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Twitterre felkerült egy olyan felvétel is, amelyen a kommentárok szerint egy C-17-esről a felszállást követően emberek zuhannak vissza a földre.

Az MTI híre szerint a NATO csapatai segítenek nyitva tartani a kabuli repülőteret, hogy megkönnyítsék az evakuálási műveleteket, miközben a tálibok a város elfoglalására készülnek – írta vasárnap délutáni Twitter üzenetében Jens Stoltenberg a NATO főtitkára.

Vasárnap az Európai Bizottság illetékes szóvivője elmondta, hogy az EU mindent megtesz a Kabulban dolgozó uniós alkalmazottak és hozzátartozóik biztonságának garantálásáért. „A helyzet nagyon sürgető, az uniós tagállamokkal együtt továbbra is keményen dolgozunk azon, hogy gyors segítséget biztosítsunk számukra” – jelentette ki. A holland külügyminisztérium bejelentette, hogy afganisztáni képviseletét a kabuli nemzetközi repülőtér mellé költözteti, és hadirepülőgépeket küldött a diplomáciai személyzet kimentésére. A Reuters hírügynökség vasárnapi információi szerint, a tálib felkelők behatoltak a kabuli elnöki palotába és elfoglalták az épületet. Asráf Gáni afgán elnök vasárnap elhagyta az országot, és Tádzsikisztán irányába távozott.