A hazánkba járatokat üzemeltető légitársaságok számára fontos módosításról döntött a kormány, az érkező járatok pilótáinak és légiutas-kísérőinek utazása minden esetben üzleti célúnak minősül, így korlátozás nélkül beléphetnek.

A kormány a május 26-i, 274/2021. számú, a Magyar Közlönyben megjelent rendeletével módosította a 2020. augusztus 30-án kihirdetett, azóta több ízben is módosított, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. számú rendeletet.

A változtatás szerint bármely külföldi államból Magyarországra érkező légijárat személyzetének belépése minden esetben üzleti célúnak minősül, és a személyzet tagja Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Illusztráció (Forrás: LOT)

A rendelet magyar vagy nem magyar állampolgár hajózó személyzetre – azaz a pilótákra – és légiutas-kísérőkre is vonatkozik, a módosítás értelmében ők mostantól teszt és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba.

Az intézkedés megkönnyíti a légitársaságoknak a személyzetcserét és a pihenőidő eltöltését a hosszútávú utas- és áruszállító járatok esetén, valamint a rövidebb távú, úgynevezett éjszakázós járatok újraindítását is. A járvány előtt számos európai légitársaság üzemeltetett ilyeneket, amikor a gép késő este érkezik meg Budapestre, a személyzet az éjszakát szállodában tölti, majd másnap indul vissza.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.