Kartondobozokból kialakított fekhelyeken alhatnak a tokiói Narita repülőtérre érkező külföldiek a csomagkiadó csarnokban, amíg megérkezik a koronavírus-tesztjük eredménye.

A koronavírus-járvány által súlyosan érintett országokból, például az USA-ból és az EU-ból is érkező külföldi utasokat a japán hatóságok csak akkor engedik belépni az országba, ha a koronavírus-tesztjük negatív lett.

A vizsgálat eredményének megérkezése átlagosan két napig tart, addig nem hagyhatják el az utasok a Narita-reptér csomagfelvételi csarnokát, amelyet ezért kartondobozokból kialakított fekhelyekkel szereltek fel.

A “kartondoboz-hotel” igénybevétele nem ingyenes, 140 dollárnyi jent kell fizetni a kétnapos tartózkodásért. Beszámolók szerint a dobozokban japán matracágyakat helyeztek el, így azok kényelmesek, de aludni nem nagyon lehet, mert a csarnokban folyamatosan fel van kapcsolva a világítás. Az ételekért és italokért azonban nem kell fizetnie a terminálban veszteglő utasoknak az Airline Ratings cikke szerint.

A repülőtérről távozókat arra kérik, hogy ne használják a tömegközlekedést és a taxikat, hanem egyéni eszközzel, például bérelt autóval közlekedjenek. A japán jogszabályok nem teszik lehetővé a hatósági karantént, de az ország kormánya minden beutazót arra kér, hogy vonuljon 2 hetes önkéntes elszigeteltségbe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tokiói Narita a nemzetközi forgalmának 85 százalékát elveszítette, vasárnaptól lezárták az egyik futópályát, amelyre a repülőtér megnyitása, 1978. óta nem volt példa.