Ggyakorlatot tartottak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szerdára virradó éjjel, amelyen repülőgép-katasztrófát szimuláltak – közölte lapunkkal a repülőtér üzemeltetője.

Közlésük szerint nemzetközi repülőtereknél elengedhetetlen a rendszeres gyakorlatozás, mivel így lehetnek biztosak abban, hogy egy esetleges katasztrófa esetén a beavatkozók felkészültek.

A szimulált esemény szerint az egyik repülőgép landolás után összeütközött egy másikkal, amely éppen keresztezte a futópályát. Az egyik gépnek a farokrésze sérült, a másik a futópályáról lesodródva és súlyosan összeroncsolódva állt meg, majd tűz ütött ki. Sértetlen és sérült utasokat kellett kimenekíteni, holttesteket kellett kiemelni a repülőgépből.

Fotó: Budapest Airport

A gyakorlaton több mint ötven önkéntes, valamint hatósági, repülőtéri és mentős szervezet mintegy 200 munkatársa vett részt. A gyakorlat célja, hogy repülőgép-szerencsétlenség esetén minden érintett vállalat és szervezet rutinszerűen és összehangoltan működjön együtt, illetve hogy a mentés során javítsák a kommunikációt egymás között és a tömegtájékoztatásban egyaránt – olvasható a közleményben.

A Budapest Airport a nemzetközi előírásoknak megfelelően kétévente tart hasonló, teljes körű gyakorlatot, amelynek előkészítése több hónapig tart.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.