Kiderült, hogy március óta közel 2 milliárd USA-dollár értékű tőkeinjekciót kapott az Emirates a tulajdonos dubaji kormányzattól, átvészelni a koronavírus-járvány okán kialakult válsághelyzetet.

A Reuters hírügynökség egy kötvénykibocsátást megelőző adatközlésben vette észre a tőkeemelést, amelyről hivatalosan sem az emírség, sem a légitársaság nem adott korábban tájékoztatást.

A légitársaságot a Dubaji Befektetési Alapon keresztül az emírség kormánya birtokolja, az ilyen, és ehhez hasonló állami támogatások miatt állt a cég (és több környékbeli társa az illetékes kormányokkal együtt) harcban volt az amerikai és európai légitársaságokkal. Utóbbiak azt az álláspontok képviselték, hogy az ilyen pénzek torzítják a versenyt.

Forrás: Emirates

Megkeresésre a dubaji pénzügyminisztérium közölte, nem kívánja kommentálni az ügyet, az Emirates pedig nem reagált.

A 7,3 milliárd dirham értékű juttatást még márciusban ígérte meg Hamdán bin Mohamed Al-Maktúm, Dubaj koronahercege.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A lépést a dokumentumokban azzal indokolták, hogy a járvány miatt jelentősen megcsappant a kereslet, az Emirates pedig a költségei csökkentésével sem tudja ennek hatásait kivédeni.

Mint arról beszámoltunk, a légitársaság több ezer munkavállalóját küldte el, bár ezt a vezetés júniusban még részben cáfolta. Emellett az Etihad és az Emirates is újabb 1-3 hónapos szabadság kivételét kérte alkalmazottaitól, miután júliusban négy hónapnyi pihenőre ösztönözték a pilótákat és légiutas-kísérőket.

A tőkeköltés csökkentésében, illetve az igényekhez jobban igazodó flotta elérésében pedig az segít, hogy a légicég tárgyalásban van a Boeinggel még több 777X-megrendelésének 787 Dreamlinerekre való módosításáról.

Az Emirates emellett kölcsönt is felvett azért, hogy finanszírozni tudja működését:az első negyedévben 1,2 milliárd dollárral nőtt a társaság hitelállománya.