Kétszáz airberlin pilóta nem vette fel a munkát kedden, a személyzet beteget jelentett. A cég szerint ezzel a légitársaságot és a munkahelyek megmentését veszélyeztetik.

Miközben a légitársaság csak az állam pénzéből képes működni, már a hajózó személyzet is a légitársaság ellen fordult, legalább is elég barátságtalan lépésként értékelhető a munkavállalók részéről, hogy a Sky amerikai hírcsatorna szerint kétszáz pilóta egyszerre jelentett beteget kedden. Emiatt a cégnek 100 járatot törölnie kellett. A pilóták többsége kapitányi beosztásban van.

A Lufthansa-sztrájkokból jól ismert pilótaszakszervezet, a Vereinigung Cockpit jelezte, hogy nem ők kérték a pilótákat az akcióra, amellyel kapcsolatban egyébként meglepődésüknek adtak hangot.

Az airberlin Boeing 737-700-asa Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu)

A helyzetre az airberlin úgy reagált, hogy a pilóták akciója a légitársaság létét veszélyezteti és nem segít megóvni a munkahelyeket sem. Oliver Iffert üzemelésért felelős vezető egy a Reuters által megtekintett belső levélben azt írta a hajózó személyzetnek, hogy egyetlen egy légitársaság sincs most olyan rossz színben, mint az airberlin, de vissza kell térni a normál üzemeléshez, mivel ez létfontosságú a befektetővel történő megállapodáshoz.

Az airberlin augusztus 15-én kért csődvédelmet, miután fizetésképtelenné vált az Etihad anyagi támogatásának megvonása után. A cég vagyontárgyaira többen is bejelentkeztek, a Lufthansa, az easyjet és a Condor is érdeklődik, a Ryanair viszont visszalépett, mondván az egész játszma arra megy ki, hogy a Lufthansa kezére játsszák a légitársaságot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég közben folyamatosan alakítja üzemét is, gyakorlatilag az összes hosszútávú járatot lemondták szeptember 25-ével. Eközben az unió is jóváhagyta azt a 150 millió eurós hitelt, amelyet a német állam biztosított a légitársaságnak azzal a feltétellel, hogy azt vissza kell fizetnie és csak a bevétellel nem fedezett kiadásokat finanszírozhatják ebből a forrásból.