Továbbra is személyzethiánnyal küzd a német légitársaság, 34 ezer járatot töröl március végétől október végéig, köztük a budapesti útvonalon is lesznek ritkítások. Az amszterdami reptér pedig folytatja az utasok számának korlátozását a legforgalmasabb napszakokban.

A Lufthansa szóvivője a Wirtschaftswoche lapnak megerősítette, hogy a német légitársaság kiigazította a 2023-as nyári menetrendjét a frankfurti és müncheni járatokat illetően.

Ezt csakúgy, mint tavaly, a krónikus létszámhiánnyal indokolja az idén év végéig 20 ezer alkalmazott felvételét tervező cég, amely a nyári csúcsidőszakig már nem tudja feltölteni az állományt. Az aero.de információi szerint különösen az európai gerincvonalakon közlekedő A320-as családba tartozó gépekre nincs elég pilóta.

A lap értesülése szerint a Lufthansa emiatt a nyári hónapokban 34 ezer járat törlésére kényszerül, amely a tervezett menetrend mintegy 10 százalékát teszi ki.

A légitársaság olyan útvonalakon ritkít, ahol naponta több járat is közlekedik, illetve olyanokat törölt, amelyekre egyelőre kevés foglalás érkezett, mindezzel megkönnyítve az érintett utasok átfoglalását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az előzetes ritkítással a légitársaság az utolsó pillanatos járattörlések nyomán kialakuló káoszt kívánja megelőzni.

Fotó: AIRportal.hu

A lap értesüléseit alátámasztja az Aeroroutes menetrend elemző oldal a napokban közzétett bejegyzése, amely szerint a január 29-i állapothoz képest a Lufthansa február 12-én Frankfurból 12,7, Münchenből pedig 11 százalékkal vágta vissza európai járatai számát a nyári menetrendi időszakban.

A bejegyzés szerint például a Frankfurt-Budapest útvonalon 1085-ről 966-ra, a München-Budapesten pedig 992-ről 837-re csökken a járatszám a március 26. és október 28. közötti időszakban.

A cikk szerint a leányvállalatoknál, a Eurowingsnél, az Austriannál és a Swissnél ugyancsak további járattörlésekre lehet számítani.

Mindeközben az amszterdami repülőtéren folytatják az induló utasok számának korlátozását áprilisban és májusban, de már csak a legforgalmasabb napszakokban. Bár a Schiphol vezetése korábban azt közölte, hogy 2023-ban már nem lesz szükség ilyesmire, még mindig nem sikerült feltölteni a létszámot.

Forrás: Schiphol Airport