A téli menetrend végéig meghosszabbítja, sőt tovább szigorítja az induló utasok számának korlátozását az amszterdami repülőtér, a KLM szerint mindez elfogadhatatlan, és reménytelen helyzetet eredményez.

A repülőtér üzemeltetője újfent azzal indokolja a korlátozások téli menetrend végéig való meghosszabbítását, hogy a dolgozók és az utazók szempontjából is kulcsfontosságú a megbízhatóbb repülőtéri folyamatok garantálása, a légitársaságok számára pedig a kiszámíthatóbb működés.

A Schiphol által megadott korlátok alapján a független résidő-koordinátor (ACNL) az összes érintett légitársasággal egyeztetést kezdeményez a szükséges kapacitáscsökkentésről.

Mindemellett a reptér közlése hangsúlyozza, hogy a biztonsági cégekkel és a szakszervezetekkel együtt keményen dolgozik a megoldásokon, hogy elhárítsák az utasbiztonsági területeken tavasz óta fennálló munkaerőhiányt.

Ezek közt az alkalmazottak bérezésének javítása, a munkarend és a munkakörülmények javítása is szerepel. A közlés szerint az idei év végére látszik majd, hogy január végétől lehet-e majd lazítani a korlátozásokon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Schiphol Airport

A bejelentésre reagálva a KLM közleményében úgy fogalmazott: az újabb korlátozások nem kínálnak perspektívát, a május óta fennálló reménytelen helyzet a légitársaság és az utasok számára is elfogadhatatlan.

A közlés kitér arra, hogy az október végéig tartó időszakban a légitársaságoknak 18 százalékkal kellett csökkenteniük az induló utasok számát, és a jövő március végéig tartó téli menetrendben a reptérüzemeltető ennél is nagyobb, akár 22 százalékos mérséklést ír elő.

A Schiphol és így a KLM ügyfelei számára nyújtott szolgáltatás már túl régóta nem megfelelő, ez pedig tönkreteszi a reptér és a légicég hosszú idő alatt gondosan felépített hírnevét, továbbá a légitársaságnak okozott anyagi kár már most több mint 100 millió euró, mindeközben pedig a repülőtér használatának költségei jelentősen növekednek – olvasható a KLM közleményében.

A téli időszakra vonatkozó új intézkedések miatt a KLM-nek nincs más választása, tovább kell korlátoznia a jegyértékesítést a holland piacon a járattörlések megakadályozása érdekében – teszi hozzá a légitársaság.

Mint megírtuk, a reptérüzemeltető a közelmúltban jelentett be újabb korlátozásokat, miután szeptember elején ismét óriási sorok alakultak ki a biztonsági ellenőrzésnél, a tavasz óta megoldatlan helyzet miatt a reptér vezérigazgatója távozott pozíciójából.